Duminică, 03 Decembrie 2023, în protopopiatul Abruzzo – Molise s-a desfășurat cel de-al doilea festival din cadrul proiectului cultural – Conservarea patrimoniului cultural național și identitar românesc – Ziua națională a României și Festivalul de colinde – Colindul Sfânt și bun. Acest eveniment a fost organizat de către protopopiatul Abruzzo – Molise și a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de pretutindeni, având anul acesta ca și gazdă Parohia Ortodoxă Română Lanciano – Chiesa Ortodossa Lanciano.
La acest eveniment au fost prezenți domnul primar al localității Lanciano, dl. Filippo Paolini și Excelența Sa, Monseniorul Emidio Cipollone, Arhiepiscop de Lanciano Ortona. Copiii școlilor parohiale din protopopiatul Abruzzo Molise au susținut un program artistic de cântece și poezii destinate zilei naționale a României și colinde.
Ca invitați speciali au fost prezenți șapte elevi din grupul psaltic „Filotheos” împreună cu domnul profesor de muzică Gheorghe Bulbocă. Grupul Psaltic „FILOTHEOS” al Seminarului Teologic Ortodox liceal „Sfântul Gheorghe” din Botoșani a luat ființă în anul 2019, la inițiativa unui grup de elevi seminariști dornici de cunoașterea artei muzicale bisericești. Pe parcursul celor două decenii de existență, grupul a susținut tradiționalele concerte de Crăciun și de Paști în Botoșani și în împrejurimi, dar și în afara granițelor țării: la Viena, în Austria; la Nurnberg, în Germania; și bineînțeles, în Italia. Se cuvine să amintim că au fost invitați să concerteze la Congresul Aniversar NEPSIS de la Roma din decembrie 2018.
Școlile parohiale au rolul de a-i ajuta pe copii să petreacă mai mult timp împreună, într-un cadru și anturaj determinate de valorile creștine ortodoxe, care să constituie o alternativă solidă într-o lume marcată de tendințe ideologice individualiste şi secularizante, care slăbesc unitatea familiei şi pacea socială. Este esenţială cultivarea unei legături statornice şi a unei cooperări rodnice între familie și Biserică .
Acest proiect are ca obiectiv principal perpetuarea valorilor culturale și educaționale românești prin conștientizarea apartenenței la identitatea națională lingvistică a copiilor născuți în familiile mixte, dar și a copiilor care provin din zone diferite ale țării, sau chiar de etnii diferite.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice ale românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.
Frumos spunea Sadoveanu: „Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenția că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic”.