Miercuri, 31 august 2022, în România și Republica Moldova se sărbătorește Ziua Limbii Române. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, aflat în vizită la Episcopia Basarabiei de Sud, a săvârșit slujba de Te Deum închinată acestei sărbători.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a afirmat că „astăzi este o zi deosebită pentru poporul român din cele două părți ale Prutului. Suntem printre puținele popoare care am dedicat limbii noastre naționale o zi de cinstire. Asta arată că poporul a căutat mai mult la cele interioare, care tăinuiesc peste veacuri și care ne leagă pe noi ne patrie și neam. Cuvântul patrie, care provine de la grecescul πατρίς, înseamnă părinte, iar latinii l-au preluat cu termenul de tată. Vedem, așadar, că patria desemnează tot ceea ce ne leagă de părinții și înaintașii noștri. Unde sunt părinții tăi, acolo este patria ta. Cel mai mare dar pe care ni-l dau părinții este limba.”
Totodată ierarhul a subliniat că „să nu uităm că în Sfânta Evanghelia de Ioan Dumnezeu ni se descoperă prin Cuvântul cel Întrupat, Care ne aduce viață. Nu ai cum să cunoști pe Dumnezeu-Tatăl decât prin cuvânt. Rugăciunea este cuvânt și viață. Fără cuvinte nu ne putem ruga, nu putem fi în legătură cu Dumnezeu. Chiar dacă știm să vorbim mai multe limbi, limba în care ne rugăm este limba pe care am moștenit-o de la părinți.”
După slujba de Te Deum a avut loc o depunere de flori la busturile poeților Grigorie Vieru și Mihai Eminescu în prezența autorităților civile din România și Republica Moldova. După ceremonie, Preasfințitul Atanasie a adresat celor prezenți un gând de prețuire și de binecuvântare la această zi festivă. Programul a continuat cu un recital cultural.
Vizita Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în Episcopia Basarabiei de Sud este legată de aniversarea a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, a 20 de ani de la recunoașterea acesteia de către autoritățile Republicii Moldova și a 10 ani de la înființarea Misiunea Sfântul Nicolae, care are cascop pastorația creștinilor ortodocși vorbitori de limbă românească din Basarabia și Bucovina de Nord, aflați din binecuvântate pricini în Italia, prin organizarea în parohii a comunităților existente, sub jurisdicția canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Ziua Limbii Române a fost instituită mai întâi în Republica Moldova, unde se sărbătorește începând din 1990.Inspirați de frații basarabeni, în 2011, un grup de 166 de parlamentari din toate grupurile politice au înscris la Senat o inițiativă legislativă prin care Ziua Limbii Române să fie instituită și România în aceeași dată.Legea a fost votată de Parlament și a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 19 martie 2013. Astfel, 2013 a fost primul an în care ziua a fost marcată.
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI