Ziua Internaţională a Copilului este sărbătorită în România în data de 1 iunie, asemenea altor aproximativ 50 de state ale lumii. Totodată, peste alte 100 de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.
Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925 la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva, în cadrul căreia 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.
Ziua Internaţională a Copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora
Adunarea Generală ONU a stabilit în 2012 ca 1 Iunie să fie și Ziua Internațională a Părinților, pentru a atrage atenția comunității internaționale cu privire la rolul important al familiei în creșterea și bunăstarea copiilor.
În România, Parlamentul Copiilor a decis în 2016 să promoveze o inițiativă legislativă de stabilire a zilei de 1 Iunie ca sărbătoare legală. Campania a fost susținută de Itsy Bitsy FM, radioul copiilor.
Proiectul a fost aprobat de Parlamentul României la finele anului 2016. Din 2017, ziua de 1 Iunie este și sărbătoare națională oficială, în care nu se lucrează.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie să fie dedicată în Patriarhia Română tuturor mamelor, taților și copiilor acestora care sunt crescuți și educați în lumina credinței în Dumnezeu.