Selectează o Pagină

Loading

În perioada 31 august – 8 septembrie se desfășoară în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, o serie de evenimente și manifestări în cadrul „Zilelor Limbii Române în Episcopia Italiei”.

În fiecare an, în ziua de 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române, manifestare instituită prin Legea nr. 53/2013, după modelul sărbătorii similare „Limba Noastră” din Republica Moldova, stabilită în anul 1990. Această dată comună subliniază că, limba română, ca factor identitar, transcende granițele țării, fiind o limbă vorbită și dincolo de frontiere.

În luna august a anului 1989, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege importantă în acest sens, marcând revenirea la limba română și la alfabetul latin în Republica Moldova.

Zilele Limbii Române reprezintă o ocazie de a cinsti și aprecia valorile inestimabile ale limbii noastre materne. Data de 31 august a fost desemnată oficial, în România, drept Ziua Limbii Române. Această dată servește drept amintire a importanței deosebite pe care limba română o are în constituirea identității noastre culturale și naționale. Limba română, cu frumusețea sa distinctivă și spectrul istoric, este celebrată cu dragoste și mândrie în întreaga lume, acolo unde viețuiește orice român.

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei își aduce contribuția la celebrarea limbii române prin organizarea de evenimente specifice, în cadrul Festivalului anual, „Zilele limbii române în Episcopia Italiei”. Un aspect notabil este organizarea unui Concurs de Creație Literară, care încurajează exprimarea artistică în limba română și promovează talentul literar în rândul comunitățiilor românești, care începând cu ediția de anul acesta, a IX-a, devine concurs internațional.

În această perioadă, parohiile noastre găzduiesc momente culturale, serate literare, expoziții de artă și spectacole de dansuri tradiționale românești, toate aceste manifestări având ca scop, nu doar omagierea limbii române și a tuturor celor ce au contribuit la formarea ei și la cultura poporului român, cât mai ales consolidarea culturii identitare a comunității românești din diaspora.

Limba română este, pentru noi toți, mai mult decât un mod de comunicare. Ea este legătura care ne amintește trecutul, originea și valorile noastre culturale, ne amintește că suntem o comunitate cu o limbă și o cultură de care să ne mândrim, oriunde ne-am afla în lume.

În concluzie, Zilele Limbii Române reprezintă un prilej de a celebra, dar și a păstra vii, identitatea și cultura noastră.

Pr. Dragoș Pavel

ro_RORO
Copy link