Selectează o Pagină

Loading

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Rozzano a îmbrăcat haine de sărbătoare în Duminica a cincea după Paști (a Samarinencei), 14 mai 2023, când Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a vizitat parohia, săvârșind Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre faptul că poporul samarinean s-a îndepărtat de Dumnezeu, care, pe lângă Legea Vechiului Testament, își însușise și anumite tradiții păgâne. În acest context, Mântuitorul vine și se descoperă prin femeia samarineancă acestui popor, însetat după apa cea vie, după îndreptare. Momentul întâlnirii dintre Hristos și femeia samarineancă reprezintă dragostea și râvna lui Dumnezeu de a sta la un dialog sincer cu făptura Sa, chiar dacă aceasta a căzut în neputințe și păcatel, spre a o ajuta a se îndrepta.

La fântâna lui Iacov avem parte de o adevărată Teofanie, o arătare a Dumnezeirii, întrucât Hristos se descoperă femeii păcătoase ca fiind Dumnezeu, Mesia pe care samarinenii Îl așteptau. Fiul mărturisește pe Tatăl, îndeplinind cuvintele Lui și pe Duhul Sfânt, Cel Care dă viață. Dumnezeu se descoperă nu unei ființe cu viață sfântă, ci unei femei care era în stare decăzută, atât moral, cât și duhovnicesc, dar cu sete după îndreptare, după o viață mai bună. Vedem, așadar, pe Dumnezeu care dorește să refacă relația de iubire dintre El și om, care L-a trădat.

Ierarhul a felicitat pe părintele paroh Dimitrie Botlung la împlinirea a 25 de ani de slujire preoțească și a hirotonit întru preot pe diaconul Vasile Roșca, student al Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. La final tinerii din parohie au pregătit un moment artistic.

⬇️ Întreaga predică poate fi ascultată mai jos ⬇️

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link