Loading

Seara zilei de sâmbătă, 13 mai 2023, a fost un moment de bucurie pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș și Sfântul Gheorghe” din localitatea Cassano d’Adda. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a vizitat parohia, săvârșind slujba Vecerniei Mari. Este primul episcop care vizitează parohia înființată cu 19 ani în urmă și încredințată spre păstorire părintelui Traian Ștețco.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre conversația pe care Hristos a avut-o cu femeia samarineancă, ca momentul întâlnirii lui Dumnezeu cu omul neputincios, dar doritor de cunoaștere. Hristos Domnul, cunoscător al sufletelor, știa starea de păcat în care se afla samarineanca, dar cu încredere în puterea dânsei de a primi cunoașterea cea adevărată, i se descoperă acesteia ca fiind Dumnezeu întrupat, izvorul și apa Vieții celei vii. Hristos se descoperă ca fiind și smerit, coborându-se la nivelul făpturii corupte de păcat, oferind femeii posibilitatea îndreptării, o îndreptare pornită din iubire față de creație, chiar dacă se afla în stare de decădere morală și duhovnicească.

Preasfințitul Atanasie a subliniat că duminicile premergătoare sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt, sunt duminici pregătitoare, în care Hristos ni se descoperă: în Duminica a patra după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), Dumnezeu ni se descoperă ca fiind milostiv, tămăduitor și vindecător, în Duminica a cincea după Paști (a Samarinencei) ni se descoperă ca izvor și apă a Vieții, iar în Duminica a șasea după Paști (a vindecării orbului din naștere) ni se arată ca fiind lumina lumii. Totul culminează cu pogorârea Duhului Sfânt, prin care descoperirea lui Hristos făcută lumii este deplină. 

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Share via
Copy link
Powered by Social Snap