Selectează o Pagină

Loading

În perioada Octombrie 2023 – Februarie 2024, cu o pauză pentru sărbătorile de iarnă, Nepsis Italia a organizat la Roma un turneu de fotbal dedicat echipelor din parohiile românești din zona Lazio. Evenimentul a avut binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și a fost organizat de către Gabriel Dinu, responsabil al Departamentului Sportiv al Asociației Nepsis Italia, ajutat de către colaboratorii Andrei Doroftei, George Eduard Atudosiei, și voluntarii Maria Magdalena Zaharie, Teodosia Casiana Zaharie și Claudiu Cosman.

Prima ediție a acestui turneu, care s-a desfășurat la Roma, a marcat începtul unei serii de proiecte ce au ca obiectiv aproprierea tinerilor unii de alții și de Hristos prin cultivarea pasiunii pentru sport, respectiv dezvoltarea prieteniei și a credinței ortodoxe.

Meciurile au avut loc la Centrul Sportiv SSD L’AIRONE – via del Quadraro, n°35/A, în apropierea Parohiei Roma 3, “Înălțarea Sfintei Cruci”, Lucio Sestio.

Au participat șase parohii cu respectivele echipe:

  1. Parohia “Sfântul Ierarh Martin Mărturisitorul” – TRULLO
  2. Parohia “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” – RIGNANO FLAMINIO
  3. Parohia Roma 14 – “Sfântul Ierarh Grigorie cel Mare” – TORRE ANGELA
  4. Parohia Roma 3 – “Înălțarea Sfintei Cruci” – LUCIO SESTIO
  5. Parohia Roma 9 – “Zămislirea Maicii Domnului” – LA RUSTICA
  6. Parohia Roma 5 – “Intrarea Domnului în Ierusalim” – OSTIA

În data de 3 februarie 2024 s-au jucat Finala Mică și Finala Mare, iar echipa câștigătoare a fost echipa Parohiei Trullo. Premierea participanților a fost făcută de către:

– Domnul Gabriel Dinu, Vicepreședintele Asociației Nepsis Italia și Responsabil al Departamentului Sportiv;

– Preacucernicul Părinte Gabriel Apopei, preot paroh al parohiei Roma 14, “Sfântul Ierarh Grigorie cel Mare”, Torre Angela, reprezentant al Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei;

– Doamna Preoteasă Ionela Ivan, reprezentant al Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În momentul dedicat premierii, toate echipele au primit medalii și diplome de participare, iar doi dintre jucători au fost nominalizați cu distincția de “Cel mai bun jucător” și “Cel mai bun portar”.

Mărturii

„Nepsis Cup este o inițiativă pe care ne doream să o propunem de foarte mulți ani. O activitate și un mediu în care tinerii să se cunoască între ei, să iasă din rutina lor obișnuită și să se bucure împreună jucând fotbal! Nădăjduim ca acest turneu să fie piatra de temelie pentru a mai organiza astfel de activități în cadrul Departamentului Sportiv al Asociației noastre, pentru a ne bucura antrenând corpul prin mișcare și sufletul prin dezvoltarea valorilor prieteniei”.

Gabriel Dinu – Vicepreședinte al Asociației Nepsis Italia, responsabil al Departamentului Sportiv.

„Nepsis Cup reprezintă o ocazie unică de competiție și colaborare, unde pasiunea pentru sport se îmbină cu dorința de a promova valori precum Fair-Play-ul și spiritul de echipă. Să sperăm că această competiție va fi un moment de creștere și conexiune între tinerii proveniți din diferite medii”.

Andrei Doroftei – Membru fondator al Asociației Nepsis Italia, responsabil al Departamentului de Logistică.

„Nepsis Cup a reprezentat, în primul rând, o încercare personală întrucât fiind arbitru de margine am privit meciul cu alți ochi. În al doilea rând a fost o ocazie în care tinerii din diverse parohii au avut posibilitatea de a strânge prieteni noi, fiind într-o competiție unii cu ceilalți. Consider că a fost un mare succes și nădăjduim să organizăm un turneu mai mare cuprinzând diferite regiuni ale Italiei”.

George Eduard Atudosiei – membru fondator al Asociației Nepsis Italia, responsabil al Departamentului Duhovnicesc-Liturgic.

„Să văd tineri întâlnindu-se pentru a putea juca împreună a fost unul dintre cele mai frumoase lucruri. S-au născut noi prietenii care vor dura în timp și de asemenea posibilitatea de a crea noi colaborări și de a face noi proiecte. Acest turneu a apropiat mulți tineri de asociația noastră și i-a făcut curioși de munca noastră. Sper, ca pe viitor, să putem organiza un turneu mai mare promovând și alte sporturi”.

Maria Magdalena Zaharie – membru fondator al Asociației Nepsis Italia, Responsabil al Departamentului Cultural (cultură – literatură, tradiții și folclor)

„În cadrul turneului de fotbal „Nepsis Cup” am fost desemnată să fac fotografii și videoclipuri. Din această perspectivă am putut observa cum jucătorii au respectat întotdeauna regulile, demonstrând un spirit de prietenie și colaborare fiind chiar și din echipe adverse. Au avut întotdeauna un joc curat ajutându-se reciproc în caz de accidentare și dând mereu mâna după încheierea jocului”.

Teodosia Casiana Zaharie – membru fondator al Asociației Nepsis Italia, responsabil al Departamentului pentru Proiecte de Dezvoltare și Finanțare.

„Nepsis Cup a reprezentat o oportunitate pentru tineri de a se cunoaște și de a crea noi prietenii, iar acest lucru s-a văzut pe toată durata turneului. La început participanții au jucat ca niște străini și scopul lor a fost doar să câștige în timp ce spre finalul turneului fiecare moment a fost dedicat pentru a se ajuta și susține reciproc. De asemenea, am observat că în ultimele meciuri, echipele învinse nu au fost supărate pentru rezultat, ci erau mândre de ele însele pentru că au ajuns până la etapa finală și pentru efortul depus în joc. Consider că “Nepsis Cup” a fost o cale de creștere personală pentru toți jucătorii. Aș dori să organizez și alte evenimente de acest tip la care să pot participa precum și să fiu arbitru, fotograf, voluntar și fan”.

Claudiu Cosman – membru al asociației, Colaborator al Departamentului Sportiv și Colaborator al Departamentului Media pe partea Vizuală (photo-video).

„Am rămas foarte impresionat de faptul că tineri de vârsta mea s-au mobilizat pentru a organiza un astfel de turneu, dar și pentru faptul că au putut să gestioneze cu brio toți tinerii participanți ai Campionatului. Așadar, țin să felicit Echipa Nepsis Italia și Departamentul Sportiv pentru această inițiativă dar mai ales mă bucură foarte mult faptul că a reușit să aducă împreună tineri, nu doar prin momentele liturgice organizate până acum dar și prin implementarea unor astfel de proiecte. Sper ca pe viitor să organizăm noi turnee pentru că echipa mea este dornică să participe”.

Gavril Chitic-Dumitru – membru al asociației Nepsis Italia, căpitan al echipei câștigătoare a Parohiei “Sfântul Ierarh Martin Mărturisitorul” , Roma Trullo.

Articol realizat de Maria Magdalena Zaharie și Gabriel Dinu

 

 

ro_RORO
Copy link