Selectează o Pagină

Loading

În seara zilei de joi, 8 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți și de un diacon, a săvârșit Taina Sfântului Maslu, în Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire”, din localitatea Latina (Protopopiatul Lazio III), păstorită de părintele Ioan Botea. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a hirotesit un citeț, pe seama parohiei gazdă, și i-a binecuvântat pe copiii care slujesc la Sfântul Altar.

În cuvântul rostit cu această ocazia, Preasfinția Sa a explicat rostul untdelemnului ce se sfințește la Sfântul Maslu, după cum reiese din rugăciunea de binecuvântare și din rugăciunile ce se citesc după lecturile din Apostol și Evanghelie, spre tămăduirea trupului și a sufletului, spre izbăvirea de păcate și spre moștenirea împărăției cerurilor.

Pentru a face ca untdelemnul să-și îndeplinească rostul pentru care a fost sfințit, este nevoie de pocăință, de spovedanie cât mai regulată, de viețuire creștinească, întărită prin împărtășirea continuă cu Trupul și Sângele Domnului. Fără să ne schimbăm viața și să ne-o armonizăm cu poruncile Domnului, harul ce vine din Sfintele Taine nu lucrează de la sine și nu se împlinește rostul pentru care primim respectivele Sfinte Taine. Rugăciunea făcută cu inimă curată, izvorâtă din durerea și zdrobirea sufletului, Îl înduplecă pe Domnul Care se înduioșează și Își pleacă urechea la strigătul robilor Săi.

Ierarhul i-a îndemnat, la final, pe cei prezenți să ia aminte la rânduiala propriei viețuiri, dat fiind că motivul pentru care lumea de astăzi trece prin greutăți și suferință este acela că nu mai trăiește după rânduiala dată de Făcătorul ei, Domnul și Dumnezeul nostru. Dacă am lua în considerare, cu seriozitate, poruncile Dumnezeului și Făcătorului nostru și am trăi după cum ne arată El că ne este firesc, viața noastră s-ar însenina și s-ar liniști.

Întreg cuvântul ierarhului poate fi ascultat aici:  https://youtu.be/9JGMd0MnbO4

Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” a fost înființată în anul 2003, de către IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Ca prim preot paroh, a fost numit părintele Ovidiu Sava, care, în data de 1 noiembrie 2006, s-a mutat la Domnul, în urma unui accident rutier. Prin grija părintească a Preasfințitului Siluan, la acea vreme episcop-vicar al Mitropoliei, a fost chemat la slujirea de paroh părintele Ciprian Agavriloae, iar, începând cu luna februarie a anului 2020, parohia a fost încredințată spre păstorire părintelui Ioan Botea. Parohia deține un spațiu propriu pentru slujire, aflat în Via Ernici, nr. 44, Latina.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link