Selectează o Pagină

Loading


Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Episcop Vicar Atanasie de Bogdania, Protopopiatul Emilia Romagna II a organizat în perioada 10-16 iulie 2022, tabăra de vară în localitatea Arona (provincia Novara), într-un cadru natural deosebit, unde un grup de 48 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, s-au bucurat de priveliștile magnifice din zona ”Lago Maggiore”. 

9 tineri Nepsis (dintre care unul la bucătărie), foști participanți în taberele organizate de-a lungul anilor, au coordonat grupele de copii formate, sub atenta îndrumare a Pr. Protopop Vasile Jora, a Pr. Florin Haniș și a preotesei Lina Jora. 

Pe întreaga perioadă a taberei, accentul s-a pus pe  dezvoltarea spiritului  de echipă, a încrederii în sine, a respectului față de colegi, a perseverenței și a onestității.

Programul taberei a îmbinat în mod armonios activitățile duhovnicești,  educative și sportive. 

Dintre  activitățile taberei amintim: jocul de cunoaștere, jocuri de dezvoltare personală, jocuri de comunicare și relaționare, jocuri în echipă, jocul “Îngerul păzitor” care a stârnit curiozitate până în ultima zi a taberei, atunci când îngerul păzitor a fost descoperit, jocul de cultură generală “Știi și câștigi“. 

Datorită faptului că s-au legat noi prietenii, iar cele vechi s-au consolidat și mai mult, în timpul atelierului de creație, s-au împletit “brățări ale prieteniei “, care au fost dăruite mai apoi în semn de prețuire . 

După-amiezile au fost petrecute în mijlocul naturii, în întreceri sportive pe echipe: trasul cu arcul, funia, săritul cu sacul, predarea ștafetei, alergat, tobogan de săpun, volei  și fotbal. 

“Patrula ecologică” a fost activitatea cea mai apreciată, mulți dintre copii spunând că vor implementa și în familiile lor acest obicei . 

Și pentru că bucuria vine din lucruri frumoase, făcute împreună, surpriza acestei tabere a fost croaziera de o zi pe lacul Maggiore, bucurându-ne nu doar de priveliștea mirifică, ci bucurând și sufletul, pentru  că primul popas a fost la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, care se reflectă în apele adânci ale lacului, fiind construită pe peretele stâncos, începând cu anii 1170. Al doilea popas a fost pe Insula Bella , unde ne-am închinat moaștelor Sfântul Mucenic Victor, martirizat în secolul al II-lea, precum și la Moaștele Sfintelor Mucenice Victoria și Iulia din Arona. La întoarcere copiii s-au bucurat de apele cristaline ale lacului, motiv pentru care această activitate a primit majoritatea feedbackului pozitiv.  

Așa cum se cuvine unei tabere de vară creștine, zilele începeau și se sfârșeau cu împreună-rugăciune. În cadrul programului de rugăciune, copiii au participat la Sfânta Liturghie, împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

La încheierea taberei, fiindcă ne aflăm în anul omagial al rugăciunii, copiii au primit un șirag de metanii, fiind îndemnați să cultive rugăciunea, mijloc indispensabil  al relației cu Dumnezeu. 

Ne-am întors la casele noastre cu bucurie în suflete și lacrimi în ochi, așteptând cu nerăbdare următoarea întâlnire. Pentru toate  aceste lucruri minunate, se cuvine să dăm Slavă lui Dumnezeu!

Consemnează preoteasa Lina Jora


ro_RORO
Copy link