În perioada 29 noiembrie – 6 decembrie, cinci studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au efectuat un stagiu Erasmus în Italia, în cadrul schitului românesc „Sfântul Ilie Tesviteanul” din localitatea Rignano Flaminio. Aflat la aproximativ 50 de km nord de Roma, pe una dintre cele mai vechi străzi romane, via Flaminia, schitul românesc „Sfântul Ilie Tesviteanul” reprezintă un colț de Românie și o oază duhovnicească, un loc de alinare a durerilor sufletești și trupești ale credincioșilor români și italieni ortodocși din Episcopia Română Ortodoxă a Italiei.
Pe parcursul celor șapte zile, sub coordonarea părintelui egumen, ieromonahul Ștefan Simion, studenții Facultății de Teologie din Iași au participat la slujba de priveghere în cinstea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, la Taina Sfântului Maslu și la Sfânta Liturghie, oferind răspunsurile la strană. Constantin Răzvan Popovici, student în anul al IV-lea, specializarea Pastorală, a ținut un cuvânt de învățătură referitor la Evanghelia vindecării orbului din Ierihon.
De asemenea, studenții teologi au participat în cadrul unui program artistic dedicat zilei de 1 Decembrie, în care au fost recitate poezii și intonate cântece patriotice, pregătite cu atenție și dragoste de către membrii comunității românilor din zona Rignano Flaminio. Evenimentul a fost urmat de o lansare de carte „Doine della Romania”, scrisă de către scriitorul italian Armando Santarelli.
La invitația părintelui egumen, studenții teologi au avut posibilitatea de a vizita catacombele Sfintei Teodora din Rignano Flaminio, astăzi în grija Asociației Pro Loco Rignano Flaminio. Construite începând cu secolele IV-V, acestea includ aproximativ 1000 de morminte, dintre care 100 de sfinte moaște ale martirilor din perioada paleocreștină. Deasupra catacombelor se află biserica dedicată Sfintei Teodora, o matroană romană creștină, care a înmormântat pe terenul aflat în proprietatea sa, moaștele celor patru martiri: Abbondio, Abbondanzio, Giovanni și Marciano, omorâți pentru credință, în timpul împăratului roman Dioclețian.
Prin oportunitatea acestui stagiu Erasmus, studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași au cunoscut îndeaproape activitatea misionară, catehetică și filantropică desfășurată de către comunitățile și parohiile ortodoxe române din afara României, precum și importanța fundamentală pe care credința ortodoxă o are în viața românilor de peste granițe.
Dragostea și munca părintelui egumen Ștefan Simion și a membrilor comunității românești din Rignano Flaminio impresionează pe orice pelerin aflat pe urmele sfinților, iar credința, cultura și tradițiile românești aduc roade din generație în generație, alinând dorul de țară. Deși departe de cei dragi, românii din diaspora devin ,prin existența unor astfel de comunități, purtători de Românie oriunde s-ar afla în lume.
Elena Brîndușa Popovici