Selectează o Pagină

Loading

Începutul Postului Nașterii Domnului constituie prilej de a aminti unul dintre proiectele aflate în curs de desfăşurare în multe Parohii Ortodoxe Române de pe teritoriul Italiei.
Intitulată sugestiv – „ cSolidaritatea copiilor” – inițiativa urmăreşte pe de o parte implicarea noii generații în activități cu scop filantropic, iar pe de altă parte mângâierea părinților internați cu copii bolnavi în spitale pediatrice de pe întreg teritoriul italian. Mulți părinți deja greu încercați de grija copilului bolnav, de distanța față de casă şi de rude, precum şi de incertitudinea situației pe care o au de înfruntat, primesc sprijin prin implicarea preoților şi a voluntarilor din parohii atât în plan duhovnicesc, cât şi material în funcție de necesitățile fiecăruia. Cu toate că Spitalele oferă cele mai bune condiții posibile în vederea vindecării pacienților, credincioşii din parohii nu pot trece cu vederea durerea cu care se confruntă din ce în ce mai mulți frați români veniți pe aceste meleaguri cu speranța vindecării copiilor bolnavi de multe boli grave. Astfel încât, printr-o împreună-lucrare a membrilor de diferite vârste din parohii, mulți părinți au posibilitatea să-şi regăsească frumosul zâmbet măcar pentru câteva clipe şi să realizeze că nu sunt singuri în aceste grele încercări, că Dumnezeu le trimite câte un apostol al iubirii Sale care să le dea nădejde şi curaj pentru a merge înainte.
Aşadar de la începutul Postului Naşterii Domnului copiii pot participa la ateliere de lucru manual organizate după posibilitățile fiecărei parohii, în cadrul cărora vor crea diferite obiecte ca felicitări, iconițe, candele, semne de carte, aranjamente pentru masa de sărbători şi alte obiecte specifice perioadei în care ne aflăm. Aceste obiecte vor fi expuse spre admirare în atenția tuturor credincioşilor prezenți în biserică pentru programul liturgic şi fiecare dintre ei își va putea aduce aportul prin oferte libere, încurajând copiii la o cât mai bogată activitate viitoare în vederea înmulțirii talanților primiți de la Dumnezeu şi la continuarea faptei bune în sprijinul celor aflați în dificultate.
După cum se ştie, pentru mulți dintre părinții cu copii bolnavi, perioada de internare în spital constituie o adevărată nevoință marcată printre altele de postul de a petrece alături de celelalte persoane dragi din familie, de renunțarea la a ieşi în aer liber pentru a veghea zi şi noapte lângă copilul bolnav, dar din când în când se întrevede şi câte o rază de soare, un moment de bucurie că “astăzi” (spre deosebire de alte multe zile) copilul a început să mănânce mai bine. Astfel părintele preferă să-i dea chiar şi ultima bucățică de pâine, numai să-l vadă mai vioi, mai dornic de a-şi reveni la normalitate. Deşi părinții în multe zone nu au masă inclusă pe perioada spitalizării copilului, nici alte condiții de cazare favorabile pentru ei, aceştia continuă să rămână alături de copiii lor cu demnitate şi dragoste părintească, ei înşişi fiind convinşi că nimic nu este mai presus decât dorința de a se întoarce acasă cu copilul sănătos.
În jurul Romei membrii parohiilor din zonă, prin implicarea în proiectul „Solidaritatea copiilor”, pe de o parte asigură daruri de Crăciun pentru copiii bolnavi, iar pe de altă parte vin în sprijinul Asociației „San Lorenzo dei Romeni”, care din toamna anului 2020 a început un parteneriat cu conducerea Spitalului Bambino Gesù din Roma, în vederea asigurării bonurilor de masă gratuite la cantină pentru părinții aflați în dificultate.
La nivel național Parohiile se organizează să sprijinească părinții cu copii bolnavi veniți în Italia pentru tratament, în funcție de necesitățile locale și de regulamentele prevăzute de spitalele de pe raza fiecărei Parohii, sub atenta coordonare a  Preacucernicilor Părinți Protopopi. 
Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul voluntarilor implicați, împreună nădăjduim să redăm zâmbetul părinților și încrederea în rezolvarea situațiilor grele prin care trec, fiind mai uniți întru Domnul, purtându-ne sarcinile unii altora, cu nădejde în mila şi ajutorul Său.
Departamentul pentru Familie al EORI
Youtube
Instagram
Whatsapp
Telegram
Telegram
Telegram
Copiază
ro_RORO