Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil | Taina cereștilor și netrupești puteri
Ev. Luca 10, 16-21
Astăzi îi cinstim cu inimi pline de credință pe Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafail, dar și pe toate cereștile și netrupești puteri. Căpeteniile cetelor cerești luptă neîncetat pentru mântuirea noastră și pentru biruința dreptății și a adevărului. Ei sunt călăuze, apărători și vindecători ai sufletelor noastre, purtători ai luminii dumnezeiești și ajutători neîncetați în luptele noastre cele duhovnicești.
Adesea Sfântă Scriptură ne vorbește despre rolul și lucrarea proniatoare ale îngerilor lui Dumnezeu – dintre aceștia, Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail având un loc deosebit în istoria biblică. Sfântul Apostol Pavel ne învață că „îngerii oare nu sunt toţi duhuri slujitoare, trimise ca să slujească, pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii?” (Evr. 1, 14).
Arhanghelii, dintre care cei mai mari sunt Mihail și Gavril, sunt acele puteri cerești care veghează asupra lumii, asupra Bisericii și asupra fiecăruia dintre noi, îndreptându-ne către lumină și păzindu-ne de ispitele întunericului.
Îngerii – slujitori ai lui Dumnezeu
Îngerii sunt duhuri slujitoare trimise de Dumnezeu pentru a împlini voia Sa, căci chiar cuvântul „înger” (άγγελος) înseamnă „trimis”. „Arhanghel” (ἀρχάγγελος) înseamnă „cel dintâi între îngeri”, iar între aceștia, Mihail, Gavriil și Rafail au fost încredințați cu ascultări deosebit de înalte și de o importanță adâncă pentru mântuirea omenirii.
Ei sunt mereu alături de noi, chiar dacă nu îi vedem, ne sprijină, ne ocrotesc și ne învață voia lui Dumnezeu. Cele nouă cete cerești sunt serafimii, heruvimii, tronurile, domniile, stăpâniile, puterile, începătoriile, arhanghelii și îngerii.
Aceste nouă cete reprezintă o creștere duhovnicească pentru fiecare dintre noi, o înălțare în raza și în lumina cunoașterii lui Domnului pentru a oglindi harul care ne ridică de la cele pământești la cele cerești.
De la Facere și până la Apocalipsă, îngerii au fost mereu prezenți la cele mai importante momente din istoria biblică. Astfel, după pierderea Raiului de către Adam și Eva, îngerii păzeau calea spre pomul vieții (Fac. 3, 24). Un înger al Domnului a oprit pe Avraam de a jertfi pe fiul său cel iubit Isaac (Fac. 22, 11). Iacov patriarhul, vede în vis, la Betel, îngerii Domnului suindu-se și coborând-se pe o scară care lega Cerul și Pământul (Fac. 28, 12-13).
Îngerii sunt cei care i-au slujit Mântuitorului când s-a retras să postească în pustie (Mt. 4, 11). Un înger Îl întărește pe Hristos în grădina Ghetsimani, în noaptea când a fost vândut și trădat (Lc. 22, 43). Îngerii sunt cei care vestesc femeilor mironosițe învierea Domnului (Mt. 28, 2-8; Mc. 16, 5-8; Lc. 24, 4-8 și In. 20, 12). Un înger se arată apostolilor la Înălțare și le vestește a doua venire întru slavă a Mântuitorului Hristos (FA. 1, 10 -11).
Arhanghelul Mihail – Căpetenia oștirilor cerești
Arhanghelul Mihail este luptătorul cel puternic, căpetenia oștirilor cerești, cel care a stat împotriva diavolului și a îngerilor căzuți care l-au urmat. În Apocalipsă, îl vedem pe Mihail luptând cu balaurul, care este simbolul vrăjmașului neamului omenesc: „și s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul. Şi se războia şi balaurul şi îngerii lui” (Apoc. 12, 7). La fel ni-l arată și Sfântul Apostol Iuda: „Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: Să te certe pe tine Domnul!” (Iuda 1, 9).
Mihail este cel care mijlocește biruința asupra perșilor alături de Arhanghelul Gavriil: „și îngerul păzitor al Persiei mi-a stat împotrivă douăzeci şi una de zile, dar iată că Mihail, cel dintâi dintre îngerii păzitori, a venit în ajutorul meu şi eu l-am lăsat acolo la îngerul păzitor al regelui Perşilor” (Dan. 10, 13).
El este cel care i-a păzit și pe Sfinții Trei Tineri, Anania, Azaria și Misail, atunci când au fost aruncați în cuptorul de foc, pentru că au refuzat să se închine la idol (Dan. 3, 23-28). Tot el este cel, care din porunca lui Dumnezeu, l-a dus pe prorocul Avacum, din Iudeea în Babilon, pentru a-i aduce lui Daniel hrană în groapa cu lei.
El este acela care îi ajută pe israeliți să cucerească cetatea Ierihonului, atunci când au intrat pentru prima dată în pământul făgăduinței: „Eu sunt căpetenia oștirii Domnului şi am venit acum!” (Ios. 5, 14).
Acesta este arhanghelul care a rostit cuvântul „Mi-ha-il” (מִיכָאֵל), care înseamnă în ebraică: „Cine este ca Dumnezeu?”, în momentul în care Lucifer și îngerii cei răzvrătiți s-au ridicat împotriva lui Dumnezeu. De atunci, Mihail a rămas apărător al dreptății dumnezeiești, simbol al luptei împotriva păcatului și al nedreptății.
În iconografie, Arhanghelul Mihail, fiind conducător al oștilor cerești, poartă în mâna dreaptă o sabie de foc. În cealaltă mână poartă adesea un scut, o creangă de curmal sau o lance. De obicei e reprezentat în veșminte roșii – culoarea dreptății, dar și a martiriului. În anumite icoane este reprezentat călcându-l în picioare pe diavol, reprezentat în chipul unui balaur care este zdrobit, arătând biruința asupra răului.
Mihail este și cel care a fost pus, după căderea lui Adam și a Evei din Rai, să păzească intrarea cu o sabie de foc, arătând astfel că păcatul nu poate intra în Împărăția lui Dumnezeu. El este și cel care ocrotește poporul ales, așa cum citim în profeția lui Daniel: „Şi în vremea aceea se va scula Mihail, marele voievod care ocrotește pe fiii poporului tău, şi va fi vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt popoarele şi până în vremea de acum” (Dan. 12, 1).
Arhanghelul Gavriil – Vestitorul mântuirii
Arhanghelul Gavriil este trimisul cel minunat al lui Dumnezeu, cel care aduce veștile cel bune spre mântuirea celor care caută cu adevărat calea dreptății. Numele arhanghelului Gavriil (גַבְרִיאֵל – Gavri’el) semnifică în limba ebraică „Dumnezeu este puterea mea”.
El este cel care vestește nașterea Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan – „și îngerul, răspunzând, i-a zis: Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. Şi am fost trimis să grăiesc către tine și să-ți binevestesc acestea” (Lc. 1, 19). Arhanghelul Gavriil este mesagerul harului, cel care a vestit mai presus de toate întruparea Mântuitorului Hristos.
În Evanghelia după Luca ne este pus în față momentul în care Gavriil a adus Preasfintei Născătoare de Dumnezeu vestea cea mai presus de orice veste: „și intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Lc. 1, 28). Gavriil este simbolul iubirii și al milostivirii, arătându-ne că Dumnezeu a luat trup de om, smerindu-Se pe sine, pentru mântuirea tuturor oamenilor.
Gavriil ne este descoperit și în Vechiul Testament (de două ori), în vedenia lui Daniel, căruia îi vine în ajutor, ca un înțelept trimis de Dumnezeu: „iată un om, Gavriil, pe care l-am văzut în vedenia mea cea de la început, în zbor grăbit, s-a apropiat de mine pe la vremea jertfei de seară. Şi a venit şi mi-a grăit zicând: Daniele, chiar acum am sosit ca să-ţi deschid mintea” (Dan. 9, 21-22). El este cel care îi descoperă prorocului Daniel întoarcerea iudeilor din robia babiloneană, după care îi arată și o revelație privind viitorul tuturor neamurilor la sfârșitul veacurilor.
Sfinții Părinți ne învață că, așa cum Gavriil a fost trimis să vestească venirea Mântuitorului Hristos, tot astfel și noi suntem chemați să devenim vestitori și mărturisitori ai lui Hristos în lume. Sfântul Ioan Damaschin spune despre Arhanghelul Gavriil: „El este îngerul mântuirii, care a vestit venirea Celui ce avea să ne elibereze din robia păcatului și a morții”. Prin urmare, noi, creștinii, suntem chemați să fim asemenea Arhanghelului Gavriil, vestind prin viața noastră Evanghelia lui Hristos și bucuria mântuirii.
În iconografie, Arhanghelul Gavriil este zugrăvit ca un tânăr plin de blândețe și duioșie, ținând în mână o floare de crin – simbol al curăției și al bucuriei Bunei Vestiri. El este îngerul care ne arată că Dumnezeu este iubire și că, prin harul Său, ne-a dăruit mântuire și viață veșnică.
Arhanghelul Rafail – Vindecătorul și călăuzitorul tainic
Pe lângă Mihail și Gavriil, Arhanghelul Rafail are un rol deosebit în vindecarea și ocrotirea noastră a tuturor. Numele său înseamnă în limba ebraică „Dumnezeu a vindecat” („רָפָאֵל” – Rafa’el). În cartea lui Tobit vedem cum Rafail a fost trimis de Dumnezeu pentru a vindeca pe orbul Tobit și a călăuzi pașii fiului acestuia – „și Rafail a fost trimis să-i vindece pe amândoi: să ridice albeața lui Tobit, ca să vadă cu ochii săi lumina lui Dumnezeu şi să dea pe Sara, fiica lui Raguel, de soție lui Tobie, fiul lui Tobit, legând pe Asmodeu, duhul cel rău; căci Tobie era menit s-o moștenească” (Tob. 3, 17).
Rafail este, astfel, îngerul care poartă de grijă celor suferinzi, ocrotitorul celor ce călătoresc și păzitorul căsniciei și a dragostei celor care îmbrățișează taina familiei și a zămislirii de prunci – „Eu sunt Rafail, unul din cei şapte sfinți îngeri, care ridică rugăciunile sfinților şi le înalță înaintea slavei Celui Sfânt” (Tob. 12, 15).
Rafail este cel care ne învață că Dumnezeu nu ne lasă niciodată singuri în suferințele noastre, ci ne trimite mereu ajutor din Cer pentru a ne întări și a ne vindeca. El ne arată că Dumnezeu este cu noi în încercări și în dureri, în necazuri și în neputințe, iar prin credință și rugăciune stăruitoare putem primi tămăduire atât pentru trup, cât și pentru suflet.
Dreptatea și iubirea – două virtuți inseparabile
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt pomeniți împreună nu doar pentru a-i cinsti ca pe doi mari slujitori ai lui Dumnezeu, ci și pentru a ne învăța că dreptatea și iubirea nu pot exista una fără cealaltă. Mihail, simbol al dreptății și al judecății, ne arată că păcatul trebuie pedepsit, în timp ce Gavriil, vestitorul harului, ne arată iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Așa cum Dumnezeu este deopotrivă drept și bun, și noi trebuie să îmbrățișăm dreptatea, având dragoste neobosită față de aproapele.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că „dreptatea fără iubire este cruzime, iar iubirea fără dreptate este slăbiciune”. Dacă vom fi doar drepți, vom crea relații reci și lipsite de duh, iar dacă vom fi doar iubitori, fără să ținem cont de dreptate, vom sfârși în relații superficiale. Numai atunci când dreptatea îmbrățișează iubirea, împreună pot croi calea cea binecuvântată a vieții duhovnicești.
Învățătura pe care ne este pusă astăzi în față de către Sfinții Arhangheli este simplă și adâncă: să căutăm dreptatea lui Dumnezeu, mereu îmbrăcată în haina dragostei care nu cade niciodată. Așa cum ni-i prezintă tradiția iconografică, Mihail este luptătorul dreptății, iar Gavriil bine vestitorul iubirii – cuprinzând taina icoanei, să ne străduim și noi să trăim cu adevărat aceste două virtuți în viața noastră de zi cu zi.
Lucrarea sfinților îngeri în viața noastră
Toți sfinții îngerii și, în special, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și îngerul nostru păzitor, au un rol important în viața fiecăruia dintre noi. Ei veghează asupra noastră, ne păzesc de cursele celui rău și ne îndrumă pașii spre mântuire. De aceea, suntem îndemnați de Biserica să-i chemăm necontenit în rugăciune, să le cerem ajutorul și să ne lăsăm învăluiți de lumina care ne-o aduc. Sfântul Efrem Sirul ne învață atât de frumos zicând: „Îngerul tău păzitor stă lângă tine și se roagă pentru tine, dar tu să nu-l alungi prin păcate și necurăție. Cheamă-l în rugăciune și el va fi alături de tine în tot ceea ce faci”.
Să ne amintim mereu că îngerii ne sunt exemple de ascultare și de supunere față de Dumnezeu. Ei nu fac nimic de la sine, ci împlinesc necondiționat voia lui Dumnezeu. De aceea, și noi suntem chemați să urmăm acest exemplu, punându-ne voința în armonie cu voia dumnezeiască, căutând mereu să facem binele și să ne păzim de tot ceea ce este rău.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt nu doar păzitorii sufletelor și al trupurilor noastre, ci și apărătorii caselor noastre și ai întregii lumi. Ei veghează asupra Bisericii și asupra popoarelor creștine, apărându-le de primejdii și aducându-le binecuvântările cerești. De aceea, să-i chemăm mereu în rugăciunile noastre, să cerem mijlocirea lor înaintea Tronului lui Dumnezeu, atât pentru noi, cât și pentru familiile și apropiații noștri.
Să ne amintim cuvintele Sfântului Vasile cel Mare, care spune: „Îngerul Domnului este cel ce stă alături de cei ce se tem de El și îi scapă din primejdii”, iar Psalmistul David ne întărește duhovnicește zicând: „Străjui-va îngerul Domnului împrejurul celor ce se tem de El şi-i va izbăvi pe ei” (Ps. 33, 7).
–
Sfântul Dionisie Areopagitul ne descoperă că sunt șapte arhangheli care stau înaintea lui Dumnezeu, slujindu-I și aducându-I neîncetat cântări de laudă. Pe lângă Mihail, Gavriil și Rafail, astăzi îi prăznuim și pe Varahil, „îndreptătorul dumnezeiesc”, pe Gudiil, îngerul pocăinței lui Dumnezeu și al purtării de grijă, pe Salateil, „slujitorul cel mai înalt dumnezeiesc”, care duce rugăciunile tuturor oamenilor la Dumnezeu și pe Uriil care se tâlcuiește „foc și lumină dumnezeiască”.
Să ne rugăm Sfinților Arhangheli să ne lumineze mințile și inimile, să ne ajute să biruim ispitele prin care trecem și să ne călăuzească spre mântuirea sufletelor noastre. Să cerem ocrotirea lui Mihail în luptele duhovnicești, ajutorul lui Gavriil în vestirea bucuriei lui Hristos și vindecarea lui Rafail în toate suferințele noastre.
Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi!
–
„Mai-marilor voievozi ai oștilor cerești,
rugămu-vă pe voi, noi nevrednicii,
ca prin rugăciunile voastre,
cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești,
păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm:
Izbăviți-ne din nevoi, ca niște mai-mari peste cetele puterilor celor de sus.”
(Troparul Sfinților Arhangheli)
† Atanasie de Bogdania