Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 23 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din localitatea Milano (Protopopiatul Lombardia I), păstorită de Preacucernicul Părinte Teodor (Munzer) Hamdan.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a pus în sufletele celor prezenți Taina Pogorârii Duhului Sfânt, ca fiecare să descopere puterea harului și să o lucreze spre rodire multă. Preasfinția Sa a reliefat mărturiile despre manifestările Duhului Sfânt din Vechiul Testament, subliniind împlinirea deplină și universală a colaborării dintre om și Dumnezeu, prin harul Duhului Sfânt, revărsat în chip de limbi ca de foc peste apostoli și, implicit, peste toți creștinii pecetluiți prin Taina Mirungerii.

Predica ierarhului poate fi ascultată mai jos ⬇️

Gândul la evanghelie poate fi citit aici.


Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Milano este prima parohie românească din Italia. A fost recunoscută oficial în data de 1 octombrie 1975. Anterior, Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din data de 11 martie 1975, a luat act de înființarea parohiei. Activitatea parohiei s-a desfășurat până la data de 14 aprilie 1996 pe lângă biserica din via Giorgio Giulini, având contract de închiriere. După data respectivă, sediul a fost transferat pe lângă biserica „Santa Maria della Vittoria”, pusă la dispoziție de Biserica Catolică Ambroziană. Primul Preot Paroh a fost PC Părinte Traian Valdman, actual Vicar Onorific al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Părintele Traian Valdman s-a născut în 1944, în localitatea Scurtu Mare, Județul Teleorman. După absolvirea Institutului Teologic Universitar din București, în 1968, a fost admis la Cursurile de doctorat ale aceleiași instituții academice. Timp de patru ani (1970-1974) a fost secretar la Cancelaria Sfântului Sinod și slujitor la Mănăstirea Antim. Între 1970-1971, a beneficiat de o bursă pentru specializarea în studii inter-confesionale, la Institutul Ecumenic din Bossey-Geneva. La începutul anului 1974, a fost trimis la Milano cu o bursă de studii de doi ani, la Departamentul de Științe Religioase al Universității Catolice. Deoarece aici a găsit o numeroasă comunitate de creștini ortodocși români, un an mai târziu (1975), a luat ființă Parohia „Pogorârea Sfântului Duh”. În prezent PC Părinte Traian, slujește în continuare, fiind preot pensionar îmbisericit, alături de părintele onorific Giacomo Ferigno, preot paroh fiind PC Pr. Teodor (Munzer) Hamdan.

Adresa Bisericii este: Santa Maria della Vittoria, via Edmondo de Amicis 13, 20123 Milano.

Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link