Selectează o Pagină

Loading


La sărbătoarea praznicului Întâmpinării Domnului, joi 2 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei” din localitatea San Donà di Piave, păstorită de părintele protopop Florin Cherecheș.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat faptul că la acest praznic trăim o parte din bucuria praznicului Cincizecimii, întrucât Duhul Sfânt se pogoară peste Dreptul Simeon și prorocește despre menirea Pruncului Iisus în lume, aceea de Mântuitor al lumii.

Cuvântul lui Dumnezeu este adresat tuturor popoarelor

„În Evanghelia zilei găsim, în cuvintele Dreptului Simeon, faptul că Hristos a venit pentru a fi cunoscut de toate popoarele, lumină spre descoperirea neamurilor, adică cele care nu-L cunoșteau pe Dumnezeu, și să aducă bucurie poporului Său, și slavă poporului Tău, Israel, adică poporul ales, cel care cunoștea pe Domnului și Legea.”

Dumnezeu poartă pe brațe întreaga Sa creație

„Ne punem întrebarea: cine pe cine purta în brațe la momentul Întâmpinării Domnului? Dreptul Simeon, omul, îl purta pe Dumnezeu sau Domnul întreaga omenire? Concluzia firească este că Dumnezeu, de la facerea lumii, este Cel care ne ține pe noi pe brațe și ne întâmpină.”

Dreptul Simeon – văzător al mântuirii

Dreptul Simeon făcea partea din cei 70 de învățați care au tradus Septuaginta, baza traducerii pentru Vechiul Testament, traducând cartea profetului Isaia. Ajuns la pasajul „Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel” (Isaia 7, 14), și neînțelegând taina, a înlocuit cuvântul fecioară cu femeie. Peste noapte îngerul Domnului a corectat greșeala lui Simeon, iar la a treia înlocuire greșită a lui Simeon, îngerul i se arată și îi spune acestuia că nu va muri până când nu va vedea pe Cel despre Care a scris. De aceea, la momentul întâmpinării Domnului, Dreptul Simeon rostește acea rugăciune biblică: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău Israel (Luca 2, 29-32).

Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți la slujbă să își deschidă inimile și să primească descoperirea lui Hristos, întrucât harul lui Dumnezeu sălășluiește în inimile care se fac locaș Domnului.

Predica ierarhului 👇

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORIro_RORO
Copy link