Selectează o Pagină

Loading


Duminică, 11 septembrie 2022, Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona” din localitatea Pisa, unde a hirotesit trei citeți pe seama parohiei sus-amintite.

Vizita Preasfințitului Atanasie a fost legată de evenimentele găzduite de parohia din Pisa. Vineri, 9 septembrie 2022, s-a cinstit hramul parohiei, Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona, iar sâmbătă, 10 septembrie 2022, Preasfinția Sa a fost invitat la Adunarea Tinerilor din Protopopiatul Toscana II, ocazie cu care a susținut conferința cu titlul „Rugăciunea în viața tânărului creștin ortodox”, unde a interacționat cu tinerii participanți la conferință.

În cuvântul de învățătură rostit în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, ierarhul a vorbit celor prezenți la slujbă despre taina Crucii: „mântuirea noastră este legată de Cruce. Îmbrățișând Crucea ne asemănăm Domnului, Care nu a fugit de chin, de durere și de «Înălțarea Sa», adică de răstignire.

Moartea – amăgirea cea mai mare; trăim ca și cum nu am muri niciodată.

Moartea este cea mai mare amăgire a acestei lumi, pentru că ea nu a fost creată de Domnul, ci omul și-a atras-o asupra lui prin neascultare. Șarpele l-a păcălit pe om, spunându-i că nu va muri dacă nu asculta de Dumnezeu. Omul, curios din fire, ascultă de îndemnul șarpelui. Pe lângă faptul că moartea intră în viața lui, omul pierde Raiul și bucuria prezenței lui Dumnezeu.”

Crucea vindecă relația Dumnezeu-om.

Prin iubirea nemărginită a lui Dumnezeu, plină de smerenie și dărnicie, relația dintre Dumnezeu și om este restabilită prin Jertfa cea de pe Cruce. În Cruce vedem ascunsă taina Învierii Domnului. Prin Jertfă, Hristos biruiește păcatul neascultării și dăruiește veșnicia celor ce cred în el.”

Ierarhul a vorbit despre semnificația șarpelui înălțat în pustie: „Moise a înălțat un șarpe de aramă pe lemn în pustie, ca să fie remediu împotriva mușcăturii șerpilor, care vătămau trupul omenesc. Hristos Domnul s-a înălțat pe Cruce ca să fie spre vindecare celor care cred în El și doresc mântuirea. Dacă prin șarpele care a ispitit pe omul aflat în Rai a intrat moartea, prin Hristos a intrat viața. Viața o primim, noi cei astăzi, prin Trupul și Sângele lui Hristos. 

Parohia Ortodoxă Română  „Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona a fost înființată de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan,al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei,în anul 2013, fiind numind ca preot parohpărintele Georgică Pătrașcu. Din anul 2014, ca paroh a fost numit părintele Cristian Puricescu.Parohia  își desfășoară activitatea liturgică în biserica catolică San Giuseppe, construită între anii 1530-1570. Adresa bisericii este Via San Giuseppe nr.13, Pisa.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link