Selectează o Pagină

Loading

În duminica a 29-a după Rusalii, a vindecării celor 10 leproși, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul Eparhial de Roma, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Părintele Arhimandrit Iustin (Miron), de la Mănăstirea Oașa.

La Dumnezeiasca Liturghie, au participat și studenții extensiei Facultății de Teologie de la București (anii I și II), aflați în perioada de sesiune.

După Dumnezeiasca Liturghie, studenții prezenți au participat la o întâlnire cu PS Părinte Siluan, la care a fost prezent și Părintele Iustin care a împărtășit celor prezenți din experiența sa duhovnicească și pastorală și a răspuns mai multor întrebări.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre faptul că întâmplarea relatată de Evanghelia de azi reprezintă o continuitate a manifestării lucrării vindecătoare și  înnoitoare, pe care ni le aduc Nașterea Domnului și Dumnezeiasca Arătare de la Iordan.

După momentul ruperii raportului dintre om și Dumnezeu, firea omenească a început să se degradeze. De aceea a fost nevoie ca Domnul să se întrupeze ca să îndrepte ceea ce era stricat, să vindece ceea ce era bolnav și să înnoiască ceea ce se învechise. Bolile trupești au apărut datorită degradării raportului dintre Dumnezeu și om, iar una dintre formele vizibile ale acestei degradări era și lepra, boală care topea carnea și care arăta trupește ceea ce însemna sufletește depărtarea de izvorul vieții – Dumnezeu.

Omului de azi îi este frică, atunci când se gândește la moartea trupească, dar nu înțelege că riscă să stea veșnic departe de Dumnezeu, prin moartea cea sufletească (duhovnicească). De aceea, Harul lui Dumnezeu, adus prin întruparea Cuvântului, este fundamental pentru sănătatea sufletească și pentru ca sufletul să poată lupta împotriva virușilor sufletești, împotriva ispitelor și încercărilor. Dumnezeu nostru ne propune să ne împărtășim din Harul său, care aduce vindecare, prin ascultarea față de El și prin împlinirea cuvintelor Lui, prin împărtășirea din Trupul și Sângele lui Hristos și prin chemarea Numelui Lui.

Întreaga predică poate fi ascultată aici:

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link