Selectează o Pagină

Loading

În ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului, duminică, 6 august 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mucenic Lavrentie Arhidiaconul” din localitatea Alba (Protopopiatul Piemonte II), păstorită de PC. Părinte Protopop Cătălin Zaharie. Vizita ierarhului a marcat sărbătorirea anticipată a ocrotitorului parohiei, Sfântul Mucenic Lavrentie (Laurențiu), arhidiaconul, cinstit în fiecare an la data de 10 august.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre momentul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, subliniind că, prin rugăciune omul descoperă pe Dumnezeu, la fel cum cei trei apostoli, care s-au suit pe munte alături de Mântuitorul să se roage, L-au descoperit pe Acesta în Lumina Harului.

La momentul potrivit, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe ipodiaconul Andrei Bălan, pe seama parohiei gazdă, ierarhul hirotesind și doi citeți pe seama aceleiași parohii.

Predica ierarhului poate fi ascultată integral mai jos ⬇️


Începuturile viitoarei parohii românești din Alba își are originile în anul 2000, când era filie a parohiei din Asti, al cărei preot paroh era părintele Cătălin Zaharie. Între anii 2001-2009 s-a slujit câte o singura dată pe lună, iar din anul 2009, filia de la Alba a fost ridicată la rang de parohie de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, primind ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Lavrentie, arhidiaconul. În anul 2010, părintele Cătălin Zaharie primește ascultare de paroh. În 17 Septembrie 2011, altarul bisericii a fost târnosit. Parohia este găzduită în biserica Santa Caterina, situată în Piazza Vittorio Veneto (Piazetta Natale Bussi 3), 12051 Alba (CN).

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link