Selectează o Pagină

Loading

Sâmbătă, 28 octombrie 2023, Universitatea Pontificală „Sant’Anselmo” din Roma a fost gazda Simpozionului cu titlul „Pentru o teologie filocalică: contribuția teologică a Părintelui Dumitru Stăniloae la viziunea creștină”, prin care s-a dorit, cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naștere și a 30 de ani de la trecerea în veșnicie, organizarea unui moment de aprofundare a moștenirii teologice lăsate posterității de către marele teolog român.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a participat la eveniment și a adresat un cuvânt de salut participanților, evocând trăsăturile specifice ce au caracterizat personalitatea, viața și opera părintelui Dumitru Stăniloae.

Saluturi instituționale au venit din partea organizatorilor: preotul profesor Fernando Rivas, vice rector al Universității Pontificale „Sant’Anselmo” și domnul dr.  Antonio Manzela, secretar-coordonator al Comitetului de Promovare și Organizare a Zilei de Studiu.

Au susținut comunicări: preotul Michel Van Parys, stareț emerit al Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea belgiană Chevetogne, doamna Alessia Brombin, profesor universitar la Universitatea Pontificală „Sfânta Cruce” din Roma și inițiatorul simpozionului, alături de domnul dr. Antonio Manzella, preotul Elia Citterio, monah al Comunității Fraților Contemplativi ai lui Iisus, preotul Daniele Cogoni, profesor la Institutul Teologic „Marchigiano” din Ancona, și doamna preoteasă dr. Violeta Popescu, coordonator al Centrului Cultural Italo-Român din Milano.

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Centrul Cultural Italo-Român din Milano se numără printre instituțiile sub patronajul cărora s-a desfășurat acest eveniment.Părintele Profesor Dumitru Stăniloae (29 noiembrie 1903 – 5 octombrie 1993) a fost un preot, teolog, profesor universitar specialist în dogmatică, traducător și scriitor român. Este unul dintre figurile proeminente ale teologiei europene din secolul al XX-lea și cel mai mare teolog român din acel secol. A lucrat, vreme de 45 de ani, la traducerea Filocaliei sfintelor nevoințe ale desăvârșirii (12 volume). În perioada 1958-1963, a fost arestat și încarcerat la penitenciarul Aiud. În anul 1981, a fost numit Doctor Honoris Causa al Institutul Teologic Ortodox Saint Serge din Paris și a fost premiat la Londra cu distincția onorifică Crucea Sf. Augustin din Canterbury, pentru merite teologice și creștinești. În anul 1990, a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar, din anul 1991, a fost membru titular,  în același an primind titlul de Doctor Honoris Causa al Facultății de Teologie din Atena. În anul 1992, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București. A murit în 1993, la București, la vârsta de optzeci și nouă de ani.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link