Sâmbătă, 7 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit Centrul Pastoral Ortodox Român din Bari și a târnosit altarul bisericii parohiale din cadrul acestuia, închinate „Sfintei Treimi, Acoperământului Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Nicolae”, preot paroh fiind Preacucernicul Părinte Mihai Drigă, protopop onorific.
În seara zilei de 6 octombrie, s-a săvârșit așezarea sfintelor moaște și Vecernia înnoirii, în sobor. În dimineața zilei de 7 octombrie, Preasfinția Sa, înconjurat de soborul de clerici și de credincioșii români, a săvârșit slujba de târnosire a altarului, sfințirea iconostasului și a întregului Centru Pastoral.
Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a oferit Consiliului și Comitetului Parohial, precum și tuturor ostenitorilor parohiei de la Bari, Gramată de apreciere și recunoștință. Părintele paroh Mihai Drigă a primit, pentru toată activitatea pastoral-misionară și social-filantropică, vreme de 40 de ani, și pentru osteneala depusă la amenajarea lăcașului de închinare, Gramată episcopală de apreciere și cruce pectorală, iar doamna preoteasă Eleonora a primit Crucea Episcopiei Italiei pentru mireni.
La această zi de bucurie au participat și autorități civile române și italiene, precum și reprezentanți ai comunităților religioase din localitate, care au transmis mesaje ocazionale. S-a dat citire și unui mesaj din partea domnului Secretar de Stat Gheorghe Cârciu, responsabilul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Parohia „Sfânta Treime” din Bari a luat ființă în anul 1983, fiind a patra parohie românească, la acea vreme, prezentă pe teritoriul Italiei, după cele din Milano, Torino și Firenze. Cererea comunității românești din zonă, de a se înființa o parohie în sudul Italiei, a fost primită de părintele Mihai Drigă, doctorand la acea vreme la Institutul Ecumenic San Nicola din Bari, și transmisă Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Adrian la Paris, care apoi a înaintat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cererea de înființare a parohiei, aceasta primind aviz pozitiv.
Comunitatea primește, la început, biserica San Giuseppe, după care slujbele se mută în cripta Bazilicii Sfântul Nicolae, la „Cappella Orientale”, a călugărilor dominicani. Participarea numeroasă la slujbe, duminică de duminică, la care se adăugau deseori grupuri de pelerini, a impus mutarea într-o biserică mai spațioasă. Astfel, printr-un acord cu părinții dominicani, parohia a primit spre folosire, în perioada 2007-2015, biserica Sfântul Grigorie, Luminătorul Armeniei.
Actualul Centru Pastoral și lăcașul de închinare din cadrul acestuia au fost amenajate într-un spațiu situat la parterul unei clădiri din secolul al XIX-lea, care funcționa ca teatru, și care, în anul 2015, a fost cumpărat de către parohie, trecând, apoi, printr-un amplu proces de restaurare și amenajare, prin implicarea deosebită a părintelui paroh și cu sprijinul enoriașilor, devenind Centrul Pastoral al parohiei. După finalizarea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a oficiat, în data de 5 noiembrie 2015, o slujbă de binecuvântare pentru săvârșirea slujbelor în noul lăcaș. O parte dintre lucrările de restaurare și amenajare au fost efectuate cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI