Selectează o Pagină

Loading

Sfântul Ianuarie a fost episcop în Cartagina, dar și-a aflat sfârșitul mucenicesc în Italia, murind în pădurea Muntelui Arioso. Trupul său a fost apoi dus la Marsico-Nuovo, al cărui ocrotitor este.

Conform tradiției, consemnate în Acta Sanctorum, acest ierarh a părăsit pământul african însoțit de diaconii Felix și Onorat. Au mers în Calabria, apoi în Abruzzo și Lucania, unde au predicat Sfânta Evanghelie.

În Potenza, Sfântul Ianuarie a fost acuzat de magistratul Leonziu de tulburarea păcii și a fost condamnat la moarte în contextul persecuției creștinilor sub împăratul Dioclețian. Ierarhul a reușit să scape și a plecat la Marsico. Cu toate acestea, a fost ajuns de oamenii lui Leonziu în pădurea din Muntele Arioso și a fost decapitat cu un topor împreună cu Sfinții Felix și Onorat. După ce a căzut pe pământ, capul Sfântului s-a ridicat și a vorbit cu călăii săi. Trupul său a fost apoi ascuns într-o groapă lângă rădăcinile unui copac, fiind acoperit cu pietre și pământ.

În  anul 853, o femeie din Marsico pe nume Suzana a visat trei nopți la rând că Sfântul Ianurie îi spunea: „Suzana, mergi la episcopul Grimald și spuneți-i că trupul meu se află în pădurea din Muntele Arioso, între rădăcinile unui fag. Spune-i că vreau să fiu dus de acolo la Marsico”. Femeia s-a supus, dar episcopul nu a ascultat-o ​​inițial. A doua zi, când orașul a fost amenințat de o furtună puternică, ierarhul a decis să meargă în procesiune la locul descris de femeie împreună cu starețul de la mănăstirea Sfântului Ștefan. Trupul Sfântului a fost găsit în pădure, sub un fag. Episcopul și starețul se întrebau unde să așeze sfintele moaște.  Trupul găsit s-a așezat într-o căruță trasă de doi boi, lăsându-i liberi să meargă. Animalele s-au îndreptat spre Marsico și s-au oprit în fața bisericii Sfântului Ștefan, cunoscută astăzi ca biserica Sfântului Sfințit Mucenic Ianuarie.

Locul unde a fost găsit trupul Sfântului este încă indicat astăzi, cu o grămadă mare de pietre, numită în mod obișnuit „Macera di San Gianuario”. În anul 1502, Gonzalo Fernández de Córdoba a dat foc comunei Marsico, iar soldații săi au furat un braț al Sfântului Ianuarie, pe care l-au dus în orașul Ciudad Rodrigo din Spania, unde este cinstit cu evlavie de creștini.

 

Tropar

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Psa. Andreea Tatiana Stîngă

ro_RORO
Copy link