Marți, 8 aprilie 2025, a avut loc cea de-a șasea „Întâlnire de formare duhovnicească și catehetică pentru tinerii animatori din tabere și cateheți din cadrul școlilor parohiale”, organizate de Departamentul pentru Tineret și Departamentul Catehetic ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Tema acestei seri a fost „Sfintele Taine”. Întâlnirea a fost moderată de părintele Ionuț Dascălu, consilier al Departamentului pentru tineret al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei și de preoteasa Anca Dascălu, referent în cadrul aceluiași Departament. Tema prezentată a cuprins noțiuni de bază despre Sfintele Taine și cum acestea lucrează în viața tânărului care le cunoaște și le pune în practică (le trăiește).
În cadrul întâlnirii, tinerii au avut ocazia să pună întrebări și să primească răspunsuri referitor la situații concrete din viața lor, dar și curiozități legate de Sfintele Taine cum ar fi prezența nașilor la hirotonie, cum își pot da seama dacă sunt mai potriviți pentru căsătorie sau pentru călugărie.
Această întâlnire a făcut parte din proiectul de formare duhovnicească și catehetică organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, de către echipa Departamentului pentru tineret a Episcopiei noastre în colaborare cu Departamentul catehetic. Ultima întâlnire va avea loc pe data de 29 aprilie cu Preasfințitul Părinte Siluan.
Vă împărtășim câteva din gândurile participanților, la întrebarea cum ar răspunde unui tânăr/ copil dacă ar trebui să vorbească despre una din Sfintele Taine (la alegere):
„Taina Sfintei Împărtășanii este un dar special pe care îl primim la fiecare Sfântă Liturghie de la Hristos și ne ajută să fim mai buni, sănătoși și mai aproape de Dumnezeu. Prin acest dar, Dumnezeu ni Se dăruiește fiecăruia dintre noi, cu Trupul și Sângele Său. La fiecare Liturghie, Dumnezeu ne cheamă să ne hrănim sufletul cu Trupul și Sângele Lui, așa cum părinții ne cheamă în fiecare zi la masă pentru a ne hrăni trupul.”
(O tânără de 23 ani)
„Înainte de a intra în detaliile fiecărei Taine, trebuie spus că unul dintre cele mai importante lucruri despre Taine este faptul că sunt mijloace pe care Dumnezeu le folosește pentru a-Și arăta harul și a ne ajuta să obținem mântuirea”.
(Un tânăr de 21 ani)
„Dacă ar fi să explic o Sfântă Taină unui copil, i-aș explica Taina Cununiei zicându-i că, atunci când un bărbat și o femeie țin unul la altul, ei aleg să fie împreună pentru tot restul vieții cu binecuvântarea Domnului prin cununie. Cununia este foarte importantă, pentru că leagă în veșnicie două persoane care se iubesc și care devin binecuvântate de Dumnezeu (inclusiv) prin dăruirea unor copii (crescuți) prin respect și armonie în familie. Nu este doar vorba de iubire dar și de responsabilitate, credință și sprijin reciproc. Prin Taina Cununiei, Dumnezeu devine parte din familia lor și îi ajută să treacă peste greutăți, să se ierte și să se iubească mereu. Nu înseamnă că nu vor exista momente mai dificile, dar înseamnă că, prin rugăciune, prin mersul la biserică, prin spovedanie și încredere unul în altul, vor reuși să rămână uniți. Într-un final, voi putea da copilului exemple din Biblie; Adam și Eva, Sara și Avraam, Rebeca și Isac…”.
(O tânără de 17 ani)
„Taina Spovedaniei este atunci când mergem la preot și îi spunem ce am greșit, pentru ca, prin el, Dumnezeu să ne ierte. Este ca atunci când îți pare rău că ai făcut ceva greșit și vrei să-ți ceri iertare. Un exemplu din viața de zi cu zi poate fi o tablă pe care au fost scrise multe cuvinte cu creta. Dacă cineva greșește, cu buretele pot fi șterse cuvintele și tabla devine din nou curată. La fel și cu sufletul nostru; când ne spovedim, Dumnezeu, prin preot, șterge greșelile și ne lasă inima curată, ca o tablă nouă”.
(O tânără de 21 ani)