Selectează o Pagină

Loading

În seara zilei de sâmbătă, 13 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a poposit în mijlocul credincioșilor parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bologna, păstorită de către Preacucernicul Părinte Marcel Călugărescu. Cu această ocazie, ierarhul a săvârșit slujba Vecerniei Mari, marcând, astfel, cinstirea Praznicului Tăierii-împrejur cea după Trup a Domnului și a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, după calendarul neîndreptat, conform tradiției din Basarabia și Bucovina de Nord.

Cu această ocazie, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare și de felicitare credincioșilor participanți la slujbă.

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bologna face parte din Misiunea „Sfântul Ierarh Nicolae”, pentru basarabenii și nord-bucovinenii din Italia a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. A fost înființată, în anul 2012, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, fiind numit, ca preot paroh, părintele Marcel Călugărescu. Adresa parohiei este: Via Marzabatto 12, Bologna.

Misiunea „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost înființată în anul 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, și are ca scop pastorația creștinilor ortodocși, vorbitori de limbă română, din Basarabia și Bucovina de Nord, care locuiesc pe teritoriul Italiei.

În jurisdicția canonică a Eparhiei Italiei se află 28 de parohii care slujesc după calendarul iulian. Prin Misiunea „Sfântul Ierarh Nicolae, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei se îngrijește de păstorirea duhovnicească a acestora. Prima comunitate înființată, în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, pentru păstorirea basarabenilor și a bucovinenilor din Bucovina de Nord, a fost Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Roma 4 (Palestrina), în anul 1999, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Iosif. Cea mai recentă parohie, înființată în anul 2020, este Parohia „Sfântul Ierarh Dionisie Erhandin orașul Reggio Emilia (II).

În prezent, coordonatorul programului este Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, originar din Chișinău.

În Italia, potrivit statisticilor publicate de Ministerul de Interne, se află aproximativ 120.000 de români basarabeni. La această cifră se mai adaugă câteva mii de români proveniți din Bucovina de Nord (Cernăuți) și Bugeac (Basarabia de sud-est).

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link