Selectează o Pagină

Loading

Sfântul Ierarh Donat s-a născut în cetatea Romei, la sfârșitul secolului al III -lea, din părinți binecredincioși. Fiind un copil mult așteptat, dăruit de Dumnezeu la vârsta înaintată a părinților, după multă rugăciune, a primit numele Donat (dăruit), arătându-se astfel mulțumirea către Dăruitorul cel veșnic.

Din fragedă pruncie a fost dat în grija preotului Epigmeniu, pentru a fi inițiat în științele vremii și în învățătura dreptei credințe. Începând persecuțiile, sub Dioclețian, părinții lui Donat au suferit martiriul. Cu această ocazie Donat se retrage în zona Arezzo unde intră sub ascultarea anahoretului Ilarion (7 august), trăind în singurătate, rugăciune și pocăință. Nu după multă vreme, secerișul fiind mult iar secerătorii puțini, Donat este chemat de episcopul Satirie (19 august) la treapa diaconatului în care slujește vreme de doi ani, hrănind poporul cu rugăciune și învățături de suflet folositoare. Trecând la Domnul, Sfântul Episcop Satirie, și el tot prin moarte mucenicească, tronul episcopal al cetății Arezzo este ocupat de Donat, care este hirotonit episcop la Roma, în anul 34 , de către Ierarhul Iuliu I (12 aprilie), puternic susținător al dreptei credințe în fața arianismului la Sinodul de la Niceea (325).

Episcopatul Sfântului Donat a fost marcat de continuă rugăciune pentru popor, propovăduire a dreptei credințe și vrednice fapte de milostenie, pe mulți sărmani mângâind cu faptele sale. Însuși Episcopul Iuliu I l-a numit ”Apostolul Toscanei”.

În timpul săvârșirii Sfintei Liturghii, în biserică au intrat mai bine de optzeci de păgâni care i-au spart potirul. Sfântul, adunând toate cioburile, le-a pus împreună și a turnat vin pentru a-i împărtăși pe credincioși. Lipsind o bucată de sticlă din potir, vinul nu a curs iar Sfântul a continuat săvârșirea Tainei Euharistiei. După această minune șaptezeci și nouă de păgâni s-au convertit la creștinism. Această minune i-a adus și condamnarea la moarte, suferind moarte mucenicească prin decapitare la 7 august  362.

El este considerat vindecătorul celor epileptici, datorită mai multor vindecări minunate. Succesorul său, episcopul Ghelasie, va construi un paraclis peste mormântul său, azi Colle di Pionta sau Duomo Vecchio din Arezzo. Din 1612, moaștele Sfântului Donat se află și în provincia de Salerno, în biserica din Acerno, așezate într-un frumos bust din argint.

Psa. Andreea Tatiana Stîngă

 

ro_RORO
Copy link