Selectează o Pagină

Loading

Fericitul Marcian a fost ucenicul Sfântului Apostol Petru, venit din Ierusalim la Antiohia. Aflând Sfântul Apostol acolo multe suflete rătăcite, i-a botezat pe aceia şi i-a întărit cu învăţătura, şi a făcut multe minuni, tămăduind bolile şi gonind diavolii din oameni. Aflându-se acolo Marcian și Pangratie (9 iulie), și alții cu ei, împodobiți cu virtuți alese, a zis către ei: ”Fiii mei, luaţi şi voi soarta episcopiei, şi duceţi-vă în părţile Apusului, ca să propovăduiţi pe Hristos, după cum ştiţi”.Deci, ducându-se la ţărmurile mării, prin iconomia lui Dumnezeu, au găsit două corăbii din Sicilia, care erau gata de plecare. Şi au vestit aceasta apostolului, care a mers să vorbească cu corăbierii. Iar aceia, văzând pe apostoli îmbrăcaţi cu slava cea de sus, s-au cucernicit faţă de dânşii şi, auzind cuvântul lui Dumnezeu, i-a umbrit pe dânşii darul Preasfântului Duh. Deci luând cuvenita binecuvântare cu sărutare sfântă de la Petru, Marcian a intrat în corabia lui Romii, iar Pangratie, în a lui Licaonid. Dimpreună cu Marcian și Pangratie au fost trimiși și Sfântul Ierarh Virilie, în Catania (21 mart.) și Sfântul Sfințit Mucenic Marcel în Sicilia (9 feb.). Astfel Marcian a devenit primul episcop de Siracuza. Având inimile aprinse de focul cel dumnezeiesc, aceștia pun bazele primelor comunități creștine din Sicilia, -care era cufundată în practicile păgâne-, în jurul anilor 40.

Petrecând în post și rugăciune, acest om sfânt, strălucind ca soarele în negura nopții, s-a așezat în niște peșteri, situate în partea superioară a orașului, numite Pelopias, peșteri situate în vecinătatea sinagogii evreilor sicilieni. În aceste peșteri a ținut și Sfântul Apostol Petru cuvânt de învățătură în anul 61. În lucrarea sa misionară Marcian a întors pe mulți la credința creștină, botezând, tămăduind și înlăturând păgânătatea închinării la idoli printre păgânii din Siracuza. Nesuferind aceasta, vrăjmașul pierzător de suflete, a vărsat veninul cel pierzător de suflete în urechile evreilor și sfătuindu-se ei l-au prins pe Marcian și legându-l cu funii de o coloană și aruncând necredincioșii cu pietre în trupul Sfântului, a trecut sfântul său suflet în bucuria cea nepieritoare. Trupul său a fost înmormântat cu cinste într-una din peșteri, unde a rămas până în secolul al IX-lea, când, din cauza invaziilor barbare a fost mutat în domul din Gaeta, al cărui ocrotitor este (dimpreună cu Sfântul Erasm, 2 iunie). Un relicvariu cu un braț al său se află în domul din Siracuza.

Cea mai veche reprezentare iconografică a Sfântului Ierarh datează din secolul al VIII-lea, atunci când cultul sfântului devine cunoscut, și se află în catacombele Sfintei Lucia din Siracuza, în capela Sfinților 40 de Mucenici. O altă frescă se află în cripta Sfântului Marcian, unde este reprezentat împreună cu Sfânta Lucia (13 dec.). Tehnica mozaicului evidențiază chipul sfințeniei sale în domul din Monreale, pe un perete al naosului, sub chipul Sfântului Rege Solomon.

            Pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Marcian, Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne pe noi!

Psa. Andreea Tatiana Stîngă

ro_RORO
Copy link