Sfântul Iustin a condus eparhia Chieti în perioada zbuciumată a invaziilor barbare ale goților și bizantinilor și a răspândirii ereziei ariene, la sfârșitului secolului al VI-lea, când, în fața dizolvării instituțiilor statului din Italia, cetățenii au început să se adune în jurul păstorilor lor, aleși dintre cele mai smerite figuri din zonă. De fapt, multe orașe italiene îi au ca ocrotitori pe episcopii care i-au condus în diferite perioade; la Milano avem pe Sfântul Ambrozie (7 dec.), la Torino avem pe Sfântul Maxim (25 iunie) iar la Verona avem pe Sfântul Zenon (12 apr.).
Din nefericire, odată cu distrugerea catedralei de către Pepin, documentele care descriau viața Sfântului au fost pierdute, multe date neavând depre viața sa. Episcop smerit și puternic, blând și milostiv, ferm în credință și curajos în mărturisire, Sfântul Iustin pe mulți i-a întors și i-a întărit în dreapta credință, fiind până azi un exemplu pentru a dobândi pacea, bucuria și desăvârșirea duhovnicească.
În chip minunat, în anul 593, prin purtarea în procesiune a unui braț de-al sfântului, Dumnezeu a alungat invazia lăcustelor care amenința recoltele în împreurimile orașului Chieti.
Sfintele sale moaște sunt așezate în prezent, într-o frumoasă raclă, în cripta Catedralei din Chieti. Cea mai veche imagine a sfântului este o frescă din secolul al XIII-lea, scoasă la lumină în anul în anul 1970, în partea laterală a criptei Catedralei, după restaurările care au eliminat decorațiunile baroce. Sfântul Iustin este menționat în martirologiul roman la 1 ianuarie, iar în Chieti este prăznuit la 11 mai.
Troparul Sfântului Ierarh Iustin
Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe IUSTIN, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Ierarh Iustin
Dumnezeiescule tunet, trâmbița cea duhovnicească, săditorul credinței și risipitorule al eresurilor, mare slujitor al Treimii, sfințitule, cu Îngerii înainte stând, pururea te roagă lui Dumnezeu pentru noi.
Psa. Andreea Tatiana Stîngă