Selectează o Pagină

Loading

Acest sfințit părinte Ioan cel Bun s-a născut în orașul Camogli din zona metropolitană a Genovei, dintr-o familie nobilă. Încă din copilărie, Ioan se mută la Milano pentru a urma învățăturii bisericești. Apreciat pentru inteligența și smerenia sa, Ioan este ales episcop de Milano în anul 641, fiind al 36 -lea episcop al orașului. După mai bine de șaptezeci de ani în care scaunul episcopal milanez a fost mutat la Genova din cauza invaziei longobarzilor, care în 569 au cucerit Milano. Greu încercat după ”războiul gotic”, Sfântul Ioan reașează scaunul episcopal la Milano, întârind episcopia greu încercată atât material dar mai ales spiritual. La jumătatea secolului al VII-lea, episcopia milaneză se confrunta cu mai multe probleme și anume: reîntoarcerea clerului și a credincioșilor din exil, clerul și credincioșii schismatici rămași pe loc, longobarzii convertiți și misionarii creștini de origine orientală. Aceasta fiind realitatea eparhiei sale, prin abilitățile sale duhovnicești, Ioan a reușit să stabilizeze situația episcopiei. Tot datorită lui, s-a reușit o bună colaborare între episcopul Romei și curtea lombardă de la Milano. El a fost cel care a adus o parte din moaștele Sfântului Ierarh Sir, episcop de Genova (†29 iun.) și ale unor Sfinți Apostoli, în biserica pe care a și construit-o la Desio, în provincia Monza și Brianza. În octombrie 649, a participat la Sinodul de la Lateran, organizat de Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcop al Romei,  (14 apr.) unde s-a combătut erezia monotelistă și la care au mai participat Sfântul Maxim Mărturisitorul (21 ian.), precum și alți ierarhi ai vremii.

Datorită generozității sale, Ioan și-a câștigat apelativul ”cel Bun” din partea poporului său, căci el pe cei săraci îi mângâia, pe goi îi îmbrăca, pe flămânzi și însetați îi hrănea, pe cei bolnavi și prizonieri îi vizita iar pe străini îi ospăta, asemănându-se Mirelui Ceresc, pe care întreaga sa viață l-a mărturisit. Toate bunurile sale au fost închinate Episcopiei milaneze.

A trecut la Domnul în anul 659, trupul fiindu-i înmormântat în biserica San Michelle in Duomo. Sfintele sale moaște au fost găsite în secolul XI iar astăzi le putem cinsti în Catedrala din Milano, într-un altar secundar. Trupul Sfântului măsoară 1,90 m.

Presb. Andreea Tatiana Stîngă

 

ro_RORO
Copy link