Selectează o Pagină

Loading

Marți, 14 noiembrie 2022, la Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniță Agata” din Zagarolo, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei s-a întâlnit cu preoții și preotesele din Protopopiatul Lazio III.

Ziua a început prin slujirea Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfinția Sa, avându-i alături pe ultimii doi preoți hirotoniți din protopopiat: părintele Ioan Botea, de la Parohia „Buna Vestire”, din Latina, și părintele Mihai Popescu, de la Centrul Eparhial, cărora s-a adăugat diaconul Vasile Dascălu, de la Centrul Eparhial.  

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Liturghiei, Preasfinția Sa a vorbit despre Sfântul Grigorie Palama și despre importanța teologiei energiilor necreate în iconomia mântuirii, evidențiind faptul că harul este energie necreată ce ni împărtășește de Însuși Dumnezeu. Harul este cel care îl unește pe om cu Dumnezeirea, lucrarea harului fiind esențială pentru creșterea duhovnicească și pentru mântuirea omului.

Ierarhul a subliniat contribuția esențială a Sfântului Grigorie Palama în ceea ce privește teologia isihastă și menținerea dreptei credințe în secolul al XIV-lea. 

Sfântul Grigorie Palama este cinstit, în mod deosebit, în acest an în Patriarhia Română, anul 2022 fiind declarat „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

După dumnezeiasca Liturghie, la care au participat și credincioși din parohia gazdă, a avut loc o convorbire pastoral-duhovnicească a clericilor din Protopopiatul Lazio III și a soțiile acestora cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniță Agata” a fost înființată, în anul 2017, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ca preot paroh fiind numit părintele Gheorghe Panțir. Slujbele se desfășoară într-o biserica situată în via Prenestina Nuova, numărul 46, din localitatea San Cesareo.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link