Selectează o Pagină

Loading

Și anul acesta, sâmbătă, 8 iunie 2024, la Amalfi, a avut loc tradiționalul pelerinaj în care, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, însoțit de mai mulți clerici și peste 350 credincioși, s-au închinat în catedrala „Sfântul Apostol Andrei” din Amalfi, unde s-a săvârșit Slujba Acatistului Sfântului Ocrotitor al României.

În Catedrala din Amalfi se găsește spre închinare o parte din capul Sfântul Apostol Andrei, precum și moaște ale altor sfinți: Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Apostol Filip, Sfânta Maria Magdalena, Sf. Arhidiacon Ștefan, Sfântul Laurențiu și alte moaște de sfinți mucenici, cuvioși și mărturisitori.

Preasfințitul Atanasie a adresat, celor prezenți, un cuvânt de învățătură, vorbind despre Praznicul Învierii Domnului, care se află aproape de finalul celor 40 de zile de cinstire, subliniind faptul că, vom călători cu Învierea în toate zilele vieții noastre, ea deschizându-ne calea spre viața cea veșnică și spre mântuire, răsărind nouă bucurie din taina durerii, a Crucii și a morții, pe care Domnul le-a gustat, ca noi să nu mai fim amăgiți niciodată de cel potrivnic: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea” (Ps. 117, 24).

Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie) a fost fratele Sfântului Apostol Petru și ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. El a fost prima persoana chemată la slujirea apostolească și primul dintre Apostoli care a vestit că Hristos este Mesia. A fost răstignit în insula Patras, în jurul anului 60. În anul 357, trupul său a fost mutat, împreună cu cel al Sfântului Apostol Luca, la Constantinopol, de împăratul Constant al II-lea, capul său rămânând în insula Patras. În anul 1206, în timpul ocupației Constantinopolului (a patra cruciadă), legatul pontifical Pietro Capuano din Amalfi a luat sfintele moaște, aducându-le în Italia, unde, doi ani mai târziu, pe data de 8 mai 1208, erau primite cu alai la Amalfi fiind așezate în cripta catedralei, unde pot fi cinstite şi astăzi. După invazia turcă din Grecia, în anul 1460, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus la Roma de către Toma Paleologul, la cererea papei Pius al II-lea, şi a fost păstrat timp de cinci secole în biserica S. Pietro de la Vatican, în stâlpul zis al Sfântului Andrei. În anul 1964, papa Paul al VI-lea a înapoiat Bisericii din Patras o parte din capul Sfântului Andrei. Menționăm faptul că fruntea Sfântului Apostol Andrei este prezenta în Schitul Sfântul Andrei din Muntele Athos, de lângă Mănăstirea Vatoped.

Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link