Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 4 decembrie 2022, la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului”, de pe lângă Centrul Eparhial de la Roma, a avut loc tradiționala serbare dedicată Zilei Naționale a României.

Copiii și tinerii din cele patru grupe de cateheză, s-au unit sub tricolor la propriu și la figurat, pentru a aduce omagiu Țării lor de origine cântând imnul României, cântece patriotice precum „Țara mea e un colț de rai” și „Se aude glas peste Carpați”, dar și poezii dedicate României, de către cei mai mari scriitori, de la faimoasa „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”  a lui Mihai Eminescu, la cele mai frumoase compuneri ale lui Vasile Alecsandri, Otilia Cazimir, Irimie Străuț,  Andrei Ciurunga, Nichita Stănescu și Lucian Blaga.

Serbarea Zilei Naționale a reprezentat un prilej binecuvântat de cercetare a temeliei spirituale a identității și unității poporului creștin român și anume, cu o zi înainte de Ziua Națională a României, 1 Decembrie, prăznuind și ziua încreștinării poporului român, ziua de 30 Noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, cel care a semănat cuvântul Evangheliei pe pământul Țarii noastre.

Copii și tinerii de la școala catehetică, au pus în scenă opera „Muma lui Ştefan cel Mare” și „Daniel Sihastru” de Dimitrie Bolintineanu, amintind legătura spirituală care există între România și credința ortodoxă. Istoria populară ne-a transmis obiceiul pe care îl avea Ștefan cel Mare, de a cere sfat Sfântului Daniil Sihastrul, duhovnicul său, care îl sfătuia pe voievod și pe popor în a păzi dreapta credință și glia strămoșească, de-a iubi și în fapte bune a spori.

La sfârșitul programului clericii slujitori ai Paraclisului au adus mulțumiri copiilor pentru munca lor și pentru emoțiile transmise.

A consemnat Simona Fabiola Gîrneață.

 

ro_RORO
Copy link