Selectează o Pagină

Loading

Într-o atmosferă plină de căldură și emoție, o seară românească dedicată tradițiilor a avut loc joi, 20 iunie 2024 la Parohia „Sf. Apostol Andrei” din Ladispoli. Evenimentul a adunat tineri din toată zona Romei pentru a celebra și a păstra vii obiceiurile străvechi care definesc identitatea culturală românească.

Cu binecuvântarea și prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și cu susținerea Preacucernicului Părinte Protopop Lucian Bîrzu, cei trei tineri organizatori, Maria Magdalena Zaharie, Teodosia Casiana Zaharie și George Eduard Atudosiei, membri fondatori ai Asociației Nepsis Italia, au reușit să pună la punct o seară memorabilă, plină de momente artistice, muzică tradițională, dansuri populare și bucate alese. Mai mulți voluntari si credincioși din parohie s-au ocupat de buna desfășurare a evenimentului care a început cu slujba de mulțumire pentru sfârșitul anului școlar și rugăciunea pentru luminarea minții elevilor la examene, oficiată de Pr. Paroh Lucian. După care toată lumea s-a mutat în spațiul special amenajat unde programul serii a continuat cu o serie de reprezentații artistice: mai întâi o tânără talentată, Gabriela Vasilache, care a încântat pe toți prezenții cu vocea ei minunată și pasiunea pentru muzica tradițională românească, iar apoi Grupul Folcloric „Jocul din Străbuni”, un ansamblu născut în cadrul grupului Nepsis Civitavecchia care au prezentat un spectacol autentic de muzică și dansuri populare.

O altă atracție a serii a fost masa tradițională, pregătită cu mare grijă de gospodinele din parohie. Bucatele alese, de la sarmale și mămăligă până la grătarul de carne, au fost apreciate de toți cei prezenți, aducând un omagiu gastronomiei românești.

Tinerii, copii și adulții prezenți s-au prins în hore și sârbe românești, dansând și cântând împreună, într-un gest simbolic de unitate și bucurie. Ritmurile muzicii populare și energia debordantă a participanților au creat o atmosferă magică, lăsând în sufletele tuturor amintiri de neșters.

Evenimentul s-a încheiat cu tăierea tortului, decorat cu motive tradiționale și culorile drapelului românesc, un simbol al sărbătorii și al unității. Preasfințitul Siluan a ținut un mic discurs în care a subliniat frumusețea evenimentelor organizate în incinta Bisericii, după care a urat celor prezenți o vacanță plăcută iar tinerilor în sesiune de a trece examenele cu bine. Atmosfera a fost încărcată de emoție și bucurie, toți cei prezenți împărtășind acest moment dulce, plin de semnificație.

Această seară românească dedicată tradițiilor a fost un adevărat succes, demonstrând încă o dată importanța păstrării și promovării culturii noastre. Inițiativa celor trei tineri organizatori, sprijinită de comunitate și binecuvântată de Preasfințitul Siluan, a reușit să aducă împreună oameni de toate vârstele, uniți de dragostea pentru tradițiile românești.

Mărturii

„M-am bucurat foarte mult să particip la “Seara Românească”! A fost o experiență foarte plăcută, datorită atenției la detalii din partea organizatorilor. Am fost încântată atunci când am primit invitația să cant în cadrul evenimentului iar bucuria momentului a fost pe măsură! Nădăjduiesc ca acesta să fie primul din multe altele!” Gabriela Vasilache, artistă

„Seară românească a fost un eveniment la care am participat, simțindu-mă acasă, departe de casă, și în care am resimțit în inimă o picătură din tradițiile noastre prin ținute, mâncăruri, muzică și dansuri.” Gabriel Sovailescu

„A fost o seară care și-a reușit scopul, tinerii sa-u apropiat de tradiții și au avut ocazia să lege noi prietenii. Mulțumită muzicii, dansurilor și mâncării mi-am adus aminte de țara mea.” Gheorghe Davide Radu                                                                                                                                                      

Articol realizat de: Maria Magdalena Zaharie


ro_RORO
Copy link