Selectează o Pagină

Loading

Românii ortodocși, din regiunea Piemonte, vor avea o nouă biserică, mai exact în localitatea Settimo Torinese.

Marți, 4 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, însoțit de Preacucernicul Părintele Protopop Cristian Ștefan (Protopopiatul Piemonte III), a sfințit piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului” și „Sfântul Cuvios Gherasim din Kefalonia”.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul a vorbit despre necesitatea și importanța construirii unei biserici, precum și despre fericirea de a te naște într-o generație pe care Domnul să o găsească vrednică de această lucrare minunată: „S-au început lucrările, s-a turnat temelia și sfințit piatra de temelie. Restul este pedagogia lui Dumnezeu, cu fiecare în parte, până la sfințirea lăcașului de cult.”

Din soborul de preoți slujitori au făcut parte: Preacucernicul Părinte Protopop Marius Floricu (Protopopiatul Piemonte 1), Preacucernicul Părinte Protopop Constantin Sorin Filip (Protopopiatul Liguria), care, împreună cu cei 25 de părinți slujitori invitați, s-au rugat ca Bunul Dumnezeu să întărească acest drum minunat la care comunitatea ortodoxă română din Settimo Torinese a fost chemată.

De asemenea, la eveniment au fost prezente și autoritățile civile și religioase, române și italiene , printre ele numărându-se domnul Cosmin Dumitrescu, Consulul General al României la Torino, doamna Elena Piastra, primarul orașului Settimo Torinese, Don Andrea Pacini, reprezentatul Bisericii Catolice, precum și numeroși invitați, care și-au manifestat susținerea necondiționată față de comunitatea românească.

Preasfințitul Siluan a oferit, ca semn de prețuire și de apreciere, mai multe Gramate Episcopale membrilor Consiliului Parohial, doamnei preotesei Luiza Daniela Burcescu și părintelui paroh Paul Porcescu, care a fost hirotesit în treapta de iconom.

La final, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, părinților protopopi, părinților slujitori, autorităților prezente la eveniment, precum și tuturor donatorilor și ostenitorilor.

Mulțumiri deosebite au fost aduse domnului Gheorghe-Florin Cârciu, Secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, și domnului Radu Cosma, director în cadrul aceluiași departament. Proiectul de construcție a noii biserici este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.


Parohia „Sfântul Ioan de la Râșca și Secu” din Settimo Torinese, a fost înființată de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în luna septembrie a anului 2017, și a fost încredințată, spre păstorire, Preacucernicului Părinte Paul Porcescu.

Inițial, s-au făcut demersurile necesare obținerii unui lăcaș de slujire, astfel că, prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Părinte Protopop Lucian Roșu, părintele Paul a luat legătura cu reprezentanții comunității catolice, iar începând cu ziua de 3 decembrie 2017, la praznicul Sfântului Gheorghe de la Cernica și Căldarușani, s-a slujit prima Sfântă Liturghie în biserica intitulată „Chiesa Succursale della Consolata” din Settimo Torinese, unde, momentan, se slujește și în prezent.

De buna desfășurare a activităților școlii parohiale, se ocupă diaconul Valentin Petraru și soția acestuia, diaconița Mădălina.

Toți cei care doresc să ajute cu materiale de construcții sau muncă voluntară pot contacta numărul de telefon 339 8409916 (domnul Vasile Mihăilă) .
In plus, cei care doresc să ajute cu donații o pot face la biserică sau în contul parohiei.
 
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ SFÂNTUL IERARH IOAN DE LA RÂȘCA ȘI SECU, EPISCOPUL ROMANULUI

NUME: Parohia Ortodoxă Settimo

ADRESA: via Luigi Einaudi 6bis, cod postal 10036, oraș Settimo Torinese, ITALIA

CONT – Intesa San Paolo: IT04B0306909606100000154571

Codice BIC / SWIFT BCITITMMK55 – INTESA SANPAOLO SPA Italy

Detalii tranzacție: sostegno costruzione nuova chiesa

Departamentul pentru Comunicare și Imagine al Protopopiatului Piemonte III


ro_RORO
Copy link