Selectează o Pagină

Loading

În Duminica a 24-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair), 27 octombrie 2024, la prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și Preasfințitul Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, Arhiepiscopul Ortodox Român ales al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au făcut parte din soborul de arhierei și clerici care au săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, sub protia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La finalul slujbei a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul, canonizare decisă de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în anul 2023, Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), ziua de cinstire a sfântului fiind stabilită la 31 august.


Sfântul Cuvios Macarie Ieromonahul a trăit între 1763 și 1836. La îndemnul Mitropolitului Dionisie Lupu, a început opera de traducere, din limba greacă în grai românesc, a cântărilor bisericești. A tipărit la Viena, în 1822 și 1823, primele cărți de cântări bisericești în limba română: Teoreticonul, Anastasimatarul și Irmologhionul. Al doilea volum al Antologiei de cântări psaltice în limba română a apărut la București, cuprinzând cântările Utreniei de peste an. În anul 1829, se retrage la Iași, unde Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei i-a dat ascultarea de a deschide o școală de muzică psaltică, după modelul celei de la București. Revine în Țara Românească, în anul 1833, unde a coordonat tipărirea Vieților Sfinților la Mănăstirea Căldărușani. Cuviosul Macarie s-a mutat la cele veșnice la data de 30 august 1836, la Mănăstirea Viforâta.

Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO