Selectează o Pagină

Loading

Preot Cristian Prilipceanu
Consilier Departamentul pentru Misiune al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Cred și mărturisesc că este de mare importanță ca noi preoții să conștientizăm importanța lucrării sfințitoare și învățătorești cu care suntem dăruiți. Zilnic. De seriozitatea cu care slujim Domnului depinde și slujirea îndreptată către om. Dar și răsplata din partea amândurora. Iar slujirea se face cu timp si fără timp; cu toate mijloacele binecuvântate de Dumnezeu prin care El, Domnul, poate ajunge la tot creștinul. Deci scopul slujirii noastre este înduhovnicirea omului, trăirea dreptei credințe de către fiecare membru al parohiei în așa măsură încât creștinul nostru să spună: „nu mai trăiesc eu, ci Hristos este cel care trăiește în mine”. Râvna și jertfelnicia noastră se răsfrâng și în viața celor de lângă noi, cum la fel, indiferența și neseriozitatea noastră duce la slăbirea comuniunii dintre creștinii parohiei și nemotivarea lor în lucrarea Bisericii. Si pe acestea noi preoții le simțim ca pe un bumerang.

Vreau să spun că fiecare parohie ar trebui să fie organizată la fel ca Episcopia de care aparține. Adică, structura administrativă a EORI ar fi indicat să se găsească la nivel local în orice parohie din Italia, căci numai așa activitățile propuse prin Departamentele de la Roma pot fi împlinite. Și oricât am încerca noi preoții să ne împărțim într-o mie și să fim prezenți în spitale, în penitenciare, în parcuri și gări, etc., și nu mai puțin la slujbe și la catehezele de la botezuri și cununii, nu vom reuși. Deci, este înțelept ca să ne căutăm creștini jertfitori și capabili, pe care, în funcție de harismele personale, să-i îndemnăm să slujească Biserica Domnului. Cu siguranță va fi nevoie de timp pentru a-i forma, dar după aceea munca noastră se va împuțina vizibil. Și nu este puțin lucru ca să facem să funcționeze consiliul și comitetul parohial.

Totul se începe cu rugăciune și cu împreună sfătuire cu cei care au părul alb, cu părinții protopopi, cu părintele vicar și cu Preasfințitul Părinte Siluan. Pe de o parte în viața consilierilor va apărea imediat bucuria dăruirii, iar pe de altă parte rodirea din Biserică nu va întârzia să apară.

Scriu acestea pentru că gândesc că este păcat ca unii dintre colegii noștri să-și dedice din timpul lor proiectelor, activităților, cercetărilor, etc., iar noi să nu-i facem părtași pe creștinii din parohii de rezultatele muncii lor. Iar timpul în fața căruia ne aflăm tocmai la aceasta ne îndeamnă. Binecuvântată perioadă a Triodului este momentul liturgic din an care poate fi socotit ca moment al începutului, sau al re-începutului și din punct de vedere pastoral, misionar, liturgic, catehetic, social, etc. Așadar, să pornim cu drag la treabă!


ro_RORO
Copy link