Voi sunteți sarea pământului
Proorocii au fost trimiși numai la un neam, în timp ce voi ucenicii sunteți „sare a tot pământul” prin învățătură și prin mustrări, ca sarea întărind pe cei moleșiți – adică desfrânați – ca să nu nască „viermii” cei fără de sfârșit, neadormiți (Marcu 9, 44, 46, 48). Drept aceea nu lepădați saramura mustrărilor, măcar de veți fi ocărâți, măcar de veți fi prigoniți. Dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună, decât să fie aruncată afară și călcată în picioare de oameni.
Dacă dascălul „se va împuți” („strica”) – adică dacă nu va mustra și nu va întări ca „sareaʼ”, ci se va moleși – cu ce „se va săra” , altfel spus cu ce se va lucra îndreptarea? Așadar de atunci „afară” se aruncă din dregătoria de învățător și ,,se calcă în picioareʼʼ, adică se defăimează.
Voi sunteți lumina lumii
Mai întâi ,,sareʼʼ și apoi ,,luminăʼʼ, pentru că cel ce vădește cele ce se fac întru ascuns, acela este lumină, căci tot ce se arată ,,luminăʼʼ este (Efeseni 5, 13-14). Și nu numai un neam au luminat Apostolii, ci lumea toată.
Nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă
Să nu socotiți că în colțuri vă veți ascunde, ci arătați veți fi și de aceea aveți grijă să viețuiți fără de prihană, ca să nu smintiți și pe alții. Nici nu aprind făclie și o pun sub obroc, ci în sfeșnic și luminează tuturor celor din casă.
,,Eu, Domnul, am aprins «lumina» ; iar a nu se stinge darul, aceasta este a sârguinței voastre, ca și altora să le strălucească lumina vieții voastreʼʼ. Că iată ce zice: Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri (Matei 5, 16).
Nu zice: „voi să arătați fapta cea bunăʼʼ, căci aceasta nu este lucru bun, ci ,,aceea singură să lumineze, ca și vrăjmașii voștri să se minuneze și să nu vă slăvească pe voi ci «pe Tatăl vostru»ʼʼ. De aceea, de facem vreo faptă bună, spre slava lui Dumnezeu se cuvine să o săvârșim, iar nu pentru slava noastră.
Sfântul Teofilact, Arhiepiscopul Bulgariei, Tâlcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei, Ed. Sophia, București, 2007, p. 182-183.