Selectează o Pagină

Loading


Credincioșii din zona Parisului au avut bucuria de a se închina în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022, la Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, adus de la Mănăstirea Kato-Xenia, din Mitropolia de Volos din Grecia. În seara zilei de duminică, 2 octombrie 2022, racla cu Brâul Maicii Domnului a fost dusă spre închinare la catedrala cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris.

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a întâmpinat și purtat racla cu cinstitul Brâu al Maicii Domnului.

Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de bun venit delegației din Grecia și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Dimitrie și episcopului vicar Irineu, precum și maicilor de la Mănăstirea Kato-Xenia, pentru această mare bucurie făcută credincioșilor: „prezența Brâului Maicii Domnului în mijlocul nostru este o mare minune, mai ales că ne aflăm încă la umbra sărbătorii de ieri, când am cinstit cu toții Acoperământul Maicii Domnului. Astăzi continuăm acest praznic prin bucuria întâmpinării acestui odor de mare preț, care aduce har și binecuvântare.”

Ierarhii și preoții au săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului, în timpul căreia credincioșii s-au putut închina la Brâul Maicii Domnului.

Brâul Maicii Domnului

Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de păr de cămilă, de însăși Fecioara Maria.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit „racla sfântă”.

De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


Youtube
Instagram
Whatsapp
Telegram
Telegram
Telegram
Copiază
ro_RORO