Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 6 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel”, din localitatea Vasto (Protopopiatul Abruzzo – Molise), păstorită de părintele Petru Voicu.

În cuvântul de învățătură, rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a vorbit despre cele două minuni săvârșite de Mântuitorul și descoperite nouă în Evanghelia zilei. Aceste două minuni ne arată două situații dureroase, care provoacă suferință în viața omului și pe care Mântuitorul Hristos le vindecă. Suferința cea mai apăsătoare în viața aceasta este moartea, mai ales moartea unui copil. O astfel de durere a cuprins familia lui Iair, mai marele sinagogii, care vine înaintea Domnului, cade în genunchi și cere ajutor. Această situație arată un moment de mare adevăr și de demnitate. Domnul pleacă spre casa lui Iair, fiind înconjurat de mulțime. În mulțime se afla o femeie ce avea o hemoragie ce nu contenea de 12 ani și care era socotită, după legea iudaică, „spurcată”, neavând ce căuta în public. Ea a considerat că singura scăpare din suferința ei era Hristos și s-a atins de El. Când te atingi de Dumnezeu și El se atinge de tine și pui înainte credința, în viața și în sufletul tău se produce o schimbare. Atingându-se de El, femeia s-a tămăduit îndată, iar Mântuitorul, spre deosebire de așteptările mulțimii și ale celei vindecate, nu o ceartă pentru a se fi atins de el, ci îi adresează cuvinte de încurajare, arătându-ne că, prin credință, ne vindecăm, ne întărim și ne mântuim.

La casa lui Iair, Mântuitorul o înviază pe copila acestuia, vindecându-o și de boala ce o cuprinsese, lăsându-i uimiți pe părinții ei. În cazul acestei minuni, Mântuitorul a cerut să fie păstrată discreția, mai ales pentru a-l proteja pe Iair, mai-marele sinagogii, ca să nu fie acuzat de a fi încălcat legea, primind în casă pe Hristos, Care mai înainte a fost atins de femeia considerată spurcată de către legea iudaică.

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să dea mai multă încredere lui Dumnezeu în viața lor și să se roage Domnului ca să îi întărească în credință, că aceasta îi va ajuta să treacă mai ușor peste greutățile, suferințele și încercările din viață.

După Dumnezeiasca Liturghie, ierarhul a inaugurat și binecuvântat, cu untdelemn sfințit și aghiasmă, sala parohială „Sfântul Ierarh Nicolae”. În această sală se vor desfășura activitățile proiectului „Laboratorul Credinței” și va fi dotată cu cele necesare cu sprijinul Departamentului pentru Românii  de Pretutindeni.

Ca semn de apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă, părintele paroh Petru Voicu a fost hirotesit în rangul de iconom. La eveniment au fost prezenți domnul Francesco Menna, primarul localității Vasto și președinte al provinciei Chieti și preotul catolic Nicola Mattia, parohul bisericii „Sfântul Apostol Petru”, din localitatea San Martino in Pensilis.

Întreg cuvântul PS Siluan poate fi ascultat aici: https://youtu.be/AI6omObSNBc

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost înființată în anul 2017, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Ca preot paroh, a fost numit părintele Iulian Stoica. Începând cu anul 2018, parohia îl primește ca păstor pe părintele Petru Bogdan Voicu. Slujbele se desfășoară în biserica intitulată „Chiesa Madonna di Constantinopoli”, din orașul Vasto, situată în via Aragona, nr. 49.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

foto credit: Costanzo D’Angelo

ro_RORO
Copy link