„Duminica de astăzi are semnificații mai aparte, punându-ni-se înainte o înșiruire de nume ale rudeniilor după trup ale Domnului Hristos și vestindu-ni-se deja Nașterea Domnului”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei în cuvântul de învățătură rostit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, 18 decembrie 2022, la Centrul Eparhial de la Roma, unde a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie.
Preasfinția Sa a vorbit despre pregătirea omului pentru a primi în sufletul său Nașterea Domnului, subliniind faptul că moștenirea vieții celei veșnice reprezintă renașterea omului întru Hristos. Dorința, dintru început, a omenirii a fost aceea de a se reîntoarce la obârșia pierdută, prin conștientizarea că trăirea în lumea aceasta nu este suficientă pentru împlinire și fericire. Scoaterea lui Dumnezeu din viața omului modern și înlocuirea Lui cu o fericire efemeră îl fac pe om să nu mai știe să se pregătească pentru venirea Domnului Hristos. Lumea de astăzi se aseamănă, oarecum, cu lumea din timpul venirii lui Hristos pe pământ. Ca și atunci, lumea de astăzi este idolatră, o lume care „adoră” lucruri pământești, în detrimentul celor dumnezeiești. Dar omul, în conștiința lui, simte că toate cele pământești nu-l împlinesc și fericesc.
Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă nădejde în Domnul, asemenea celor înșiruiți cu numele în cuvântul Evangheliei de astăzi, care așteptau mântuirea și care au înțeles că Dumnezeu este cu ei: „Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi […] căci cu noi este Dumnezeu!” (Isaia 8, 9-10). Omul trebuie să cheme, în toată vremea, cu încredere și nădejde, numele Domnului, în toate circumstanțele vieții, știind că oricine va chema numele Domnului se va mântui (Ioil 3, 5).
După Dumnezeiasca Liturghie, ierarhul a binecuvântat toate achizițiile făcute de Centrul Eparhial, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul inițiat are, ca principal obiectiv, perpetuarea valorilor culturale și educaționale românești, prin conștientizarea copiilor născuți în familiile mixte, precum și a celor care provin din zone diferite ale țării sau sunt de etnii diferite, cu privire la identitatea lor națională. Proiectul se va desfășura la Centrul Eparhial de la Roma.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanțări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identității etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunitățile românești din afara granițelor țării.
Departamentul de comunicare și Imagine al EORI