Selectează o Pagină

Loading

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a slujit Dumnezeiasca Liturghie, în Duminica a cincea din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, 2 aprilie 2023, la Centrul Eparhial de la Roma, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La momentul potrivit, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Bîrsan, pe seama Parohiei Ortodoxe Române „Botezul Domnului” (Roma VI).

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a subliniat că, în această duminică, prin pomenirea Cuvioasei Maria Egipteanca, ni se pune înainte un chip al pocăinței, al lepădării de sine, al urmării lui Hristos, prin luarea Crucii. Viața celui care urmează lui Hristos trece prin aceleași etape ca și viața Mântuitorului, dar, de multe ori, noi încercăm vă ajungem la bucuria Învierii folosindu-ne de scurtături, fără să luăm Crucea și să-i urmăm Domnului, deși noi toți, prin Botez, am subscris să moară în noi Adam cel vechi, cu toate năravurile, tendințele, moștenirile și schimonoselile lui și să învieze Adam cel nou în cele lăuntrice ale noastre, transfigurându-ne și așezându-ne pe o temelie nouă. Viața creștinească de dăruire către Dumnezeu nu este o cale ușoară, presărată cu petale de flori frumos mirositoare, dar slava pe care Dumnezeu vrea să ne-o dea nu are asemănare pe lumea aceasta.

Ierarhul a vorbit și despre cererea fiilor lui Zevedeu, din Evanghelie, subliniind că cele două locuri cerute de dânșii, de-a dreapta și de-a stânga Domnului, au revenit celor doi tâlhari, pentru că Domnul avea de câștigat un suflet, făcând tâlharului celui credincios o făgăduință minunată: „Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai” (Luca 23, 43).

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să caute căi de reconsiderare a relației lor personale cu Hristos, cerând Domnului ca Botezul primit să devină lucrător spre mântuire, pentru a se face părtași bunătăților celor cerești, iar sfârșitul vieții să devină Paști, împlinindu-se chemarea dintru neființă în ființă adresată personal de Dumnezeu fiecăruia dintre noi.

Predica Preasfințitului Părinte Episcop Siluan poate fi ascultată mai jos

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link