Selectează o Pagină

Loading

În seara zilei de duminică, 12 martie 2023, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a susținut cea de a treia cateheză din Postul Mare din seria  Degustări de suflet folositoare din imnele Triodului”.

În deschiderea catehezei, Preasfinția Sa a vorbit despre Sfântul Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, pomenit în Duminica a doua din Postul Mare, care într-o dispută cu monahul Varlaam din Calabria, ce susținea că omul nu poate să-l cunoască pe Dumnezeu, ne învață că Domnul poate fi cunoscut și văzut în lumina cea necreată și omul se poate face părtaș la energiile necreate ale Duhului Sfânt, pe care Domnul i le împărtășește. Un exemplu al vederii slavei lui Dumnezeu ni se descoperă la momentul Schimbării la Față a Domnului, pe muntele Tabor: „Schimbatu-Te-ai la Faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi Slava Ta, pe cât li se putea.” (din troparul praznicului Schimbării la Față).

Preasfinția Sa a explicat cântările de la Vecernia Duminicii a II-a a Postului Mare, evidențiind cântările de cinstire adresate Sfântului Ierarh Grigorie Palama, întrucât el a mărturisit adevărul fără a-l altera, fiind socotit “mare dascăl al lumii”.

Cântările Utreniei readuc în actualitate pocăința și perseverența în a ne curăți sufletul prin întoarcerea la Domnul de pe căile greșite ale vieții. Ni se amintește faptul că, prin căderea din Rai, am pierdut vederea lui Dumnezeu, iar pocăința este calea spre a recâștiga ceea ce am pierdut prin cădere. Ni se propune să stăm înaintea Domnului Care ne iubește, chiar și în căderea noastră, și ne așteaptă ca să ne întoarcem la El.

La final, Preasfinția Sa a răspuns întrebărilor adresate de ascultători.

Întreaga cateheză poate fi urmărită aici:

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link