Selectează o Pagină

Loading

În seara zilei de duminică, 19 martie 2023, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a susținut cea de a patra cateheză din Postul Mare din seria  Degustări de suflet folositoare din imnele Triodului”.

În deschiderea catehezei, Preasfinția Sa a vorbit despre duminica Sfintei Cruci, o duminica ce anticipează bucuria Învierii. Legătura dintre Cruce și Înviere este de nedespărțit. Dacă vrem să înviem trebuie să urmăm lui Hristos, și, în același timp, dacă vrem să înțelegem Crucea, nu trebuie să o despărțim de Hristos cel mort și înviat. Noul Adam Își asumă pe Cruce, prin ascultare a față de Tatăl, ceea ce vechiul Adam nu și-a asumat în Rai.

Cântările de la Vecernie vorbesc despre lemnul cel cinstit al Crucii, ca despre o realitate personalizată. Închinându-ne la Sfânta Cruce, ne închinăm la iubirea lui Dumnezeu, arătată prin Jertfa de pe Cruce, iar de când Domnul S-a odihnit pe ea, Crucea devine semn al biruinței. Rodul lemnului Crucii, care este Trupul și Sângele lui Hristos, a deschis Edenul, cel închis prin rodul lemnului din Rai, din care au mâncat Adam și Eva. În cântările Utreniei, descoperim bucuria acestei zile de prăznuire, Crucea făcându-ne părtași la Slava și la Lumina lui Dumnezeu.

La final, Preasfinția Sa a răspuns întrebărilor adresate de ascultători.

Întreaga cateheză poate fi urmărită mai jos

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

 

ro_RORO
Copy link