Selectează o Pagină

Loading

În seara zilei de duminică, 26 martie 2023, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a susținut cea de-a cincea cateheză din Postul Mare din seria  Degustări de suflet folositoare din imnele Triodului”.

În deschiderea catehezei, Preasfinția Sa a vorbit despre Sfântul Ioan Scărarul, cinstit în mod deosebit în Duminica a patra a Postului Mare, care s-a născut spre sfârșitul secolului al șaselea și a rămas în istoria Bisericii ca unul care a scris în 30 de trepte Scara Virtuților, Scara dumnezeiescului urcuș, după modelul scării lui Iacob din Vechiul Testament, lucrare care ne arată treptele prin care ajungem la desăvârșire.

Cântările canonului Utreniei Duminicii a patra a Postului Mare au ca temă pilda Samarineanului milostiv – Iisus Hristos Care vine în ajutorul sufletului căzut între tâlharii gândurilor și ai patimilor. Mila lui Dumnezeu se revarsă peste cei care caută vindecare asemenea untdelemnului cu care se unge trupul celui bolnav.

Prin gânduri, păcatul ajunge de la învoire la faptă, pierzându-se astfel comuniunea cu Dumnezeu. Aceasta se datorează faptului că suntem orbi la propria noastră păcătoșenie. Omul păcătos nu mai este în stare să ajungă singur la adevărata vedere duhovnicească. Dar, prin înfrânarea întărită pe credință, crezând în ce spune și ce face Domnul, se dobândește reașezarea la starea cea dintâi.

La final, Preasfinția Sa a răspuns întrebărilor adresate de ascultători.

Întreaga cateheză poate fi urmărită mai jos ⬇️

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link