Selectează o Pagină

Loading


În duminica a șaptea după Rusalii, a vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum, 30 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Centrul Eparhial de la Roma.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfințitul Atanasie a subliniat faptul că „astăzi, mulți suferim de o orbire sufletească care nu ne permite să-L vedem pe Hristos descoperit nouă. Suntem mai mult cu gândul la cele lumești, decât la cele dumnezeiești. Pe lângă această orbire sufletească, mai suferim de muțenia inimii. Din inima noastră nu mai izvorăște dragostea cea mântuitoare, ci cele care aduc deșertăciune, în care noi ne petrecem viața. Ne plângem de greutățile noastre, de situația în care suntem, dar și așa nu dorim să ne deschidem inima față de Dumnezeu. Astfel, ne trezim în situația celor doi orbi de astăzi, care strigă după Hristos ca să-i miluiască. Loviți de deznădejde și de chin, singura noastră scăpare este îndreptarea către Hristos”.

Adevărata vindecare se dobândește în casa Domnului, care este Biserica”, a adăugat Ierarhul.„Din ea curge Izvorul Vieții și al Mântuirii, Trupul și Sângele Domnului, care întărește credința. Vindecarea este o urmare a credinței. Orbii cer vindecarea de la Hristos și sunt convinși că o vor obține. Datorită credinței lor sunt vindecați, prin dragostea arătată de Dumnezeu față de om. Noi, cei de astăzi, oare ce credință arătăm Domnului? Credem că Domnul poate vindeca rănile sufletești ale noastre? Credem că poate îndepărta orbirea și muțenia sufletească din noi? Trebuie să înțelegem că Dragostea răstignită izvorăște Viața, iar cel ce se hrănește cu această Viață dobândește vindecare”.

Totodată, Preasfinția Sa a scos în evidență că „Evanghelia de astăzi ne descoperă o taină a lumii acesteia, că într-o lume a întunericului, chiar și cei cu ochi sănătoși sunt orbi; de două ori orbi și o dată muți, căci nici sufletește nu vedem, iar din inima răvășită de durere nu scoatem o vorbă ziditoare. Epoca actuală este o epocă a surzeniei sufletești, căci nu mai auzim pe aproapele; dar este și o epocă a muțeniei sufletești – toți se rătăcesc în vorbe multe, fără a spune nimic, fără a transmite un gând mântuitor. Doar întâlnirea cu Hristos, care este Lumina lumii, ne ajută să strigăm din inimă mută și suflet orbit – Miluiește-mă, lăsând dragostea Lui să străpungă și să curețe rănile sufletului nostru rănit. El mereu se răstignește, ca noi mereu să înviem din adâncul în care ne-a dus orbirea sufletească. Iată taina Evangheliei de astăzi – Dragostea răstignită izvorăște lumină, dezleagă cuvântul și dă viață”.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link