Selectează o Pagină

Loading


În Duminica a șasea după Rusalii (a vindecării slăbănogului din Capernaum), 24 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon” din Roma, unde păstorește Preacucernicul Părinte Augustin Gheorghiu.În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfințitul Atanasie a vorbit despre importanța iertării în viața creștinului: „În miezul vindecării de astăzi vedem o taină, care îi scandalizează pe cărturari, și anume taina iertării. Iertarea, pentru noi cei de astăzi, este greu de pus în practică. Trecem peste toate, dar, când vine vorba de iertare, încă nu am reușit să îmbrățișăm o prietenie mântuitoare cu aceasta. Iertarea este frumoasă atât timp cât o primim. Când vine vorba să o oferim, ne pune în dilemă și încurcătură. Însă, toată minunea de astăzi stă în iertare. Cel care oferă iertare se aseamănă lui Dumnezeu, căci aduce înviere în sufletul celui iertat. Practic, îl învie pe aproapele său. Hristos a venit pe pământ nu ca să-i vindece trupește pe toți, ci ca să-i ierte și să aducă, prin aceasta, vindecare. El a venit să șteargă păcatul din lumea aceasta prin iertare”.

Totodată, Preasfinția Sa a subliniat că „un creștin adevărat iartă din și cu toată inima, fără să pună condiții, fără să ceară justificări și îndreptățiri. Îl vedem pe Dumnezeu Care S-a coborât între noi ca, prin iertare, pe noi să ne înalțe. Bolnavul de astăzi, căzut în păcat, este coborât de la cer spre pământ și prin dragostea prietenilor săi este vindecat și ridicat spre cele înalte. Imaginea celor care coboară patul legat cu frânghii în care ședea cel bolnav este asemănătoare cu punerea unui sicriu în mormânt. Dar aici observăm o mare diferență: dacă cel coborât în mormânt merge spre moarte, bolnavul coborât astăzi merge spre Viață. Acolo unde este Domnul, mormântul devine izvor de viață, boala devină sănătate și iertarea devine vindecare”.

La momentul potrivit, ierarhul a hirotesit un ipodiacon, student în anul al II-lea la Extensia de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” de la București, precum și un paraclisier.

La final, Preasfințitul Atanasie a binecuvântat lucrările care s-au săvârșit în ultimii ani la parohie. Pentru merite deosebite și pentru a aniversa 15 ani de preoție, părintele paroh Augustin Gheorghiu a primit din partea Preasfinției Sale „Crucea pentru consilieri”.

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon(27 iulie) din Roma a fost înființată în anul 2008 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, primind pentru început statutul de paraclis, iar din anul 2011 funcționând ca parohie. Ca preot paroh a fost numit părintele Ștefan-Augustin Gheorghiu. Parohia este găzduită din anul 2011 în fosta biserică a Institutului „Oblati di San Giuseppe”,care nu mai fusese folosită în decursul anilor și a fost transformată în sală de teatru. Adresa este: Via Adriano I, no. 189/B, Roma.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link