Selectează o Pagină

Loading


În duminica a patra după Rusalii (a vindecării slugii sutașului), 10 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Centrul Eparhial de la Roma, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfințitul Atanasie a subliniat că „astăzi, în biserică, ni s-a descoperit o Evanghelie a dragostei nemăsurate a lui Dumnezeu pentru om și a smereniei omului față de Domnul. Omul care se smerește și iubește poate schimba inclusiv planurile lui Dumnezeu și poate deveni făcător de minuni. Astăzi vedem aceste calități în sutașul păgân care cere de la Hristos ca sluga lui să fie vindecată. Totodată, el știindu-se păcătos, Îi cere Domnului să vindece prin cuvânt, de la distanță și să nu vină în casa sa, spunând «Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu» (Matei 8, 8). Prin aceasta, sutașul devine mesagerul suferindului care cere de la Domnul îndurare și vindecare. Totodată sutașul este puntea de legătură a acțiunii dumnezeiești manifestată prin vindecare.  Datorită iubirii și credinței sutașului, sluga este tămăduită. În urma acestei minuni, sutașul va deveni următor și mărturisitor al lui Hristos, schimbându-și radical viața”.

 Preasfințitul Atanasie a vorbit și despre boală și suferință spunând că „boala este o metodă de apropiere a omului față de Dumnezeu. Dar centurionul nu știa că Hristos este Dumnezeu. Va descoperi aceasta, imediat ce sluga a fost vindecată. El a cerut cuvânt de la om și a primit răspuns de la Cuvântul vieții, Cel care a zidit toate prin cuvânt. Dumnezeu a răspuns cu dragoste la dragostea sutașului și cuvântul a devenit vindecător. Suferinței căreia i se adaugă dragoste din partea noastră, dobândește o altă perspectivă, o altă valoare, în calea noastră spre mântuire”.

Din soborul de preoți a făcut parte și părintele Claude Delangle, preot la parohia franceză Louveciennes. Părintele este considerat unul dintre cei mai mari saxofoniști contemporani și cel mai bun profesor de saxofon din lume. A evoluat ca solist cu prestigioase orchestre, cum ar fi cele ale Radio BBC Londra, Radio France, Radio Finlanda, WDR Köln, Filarmonica din Berlin, Kioi Tokyo.A obținut mai multe premii ale Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris și a fost numit profesor la această instituție în 1988, unde a creat cea mai prestigioasă școală de saxofon din lume.S-a convertit la Ortodoxie, împreună cu soția, în anul 1984, iar în anul 2005 a fost hirotonit diacon. Chemarea preoției a primit-o în anul 2021 de la Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

La momentul potrivit, ierarhul a hirotesit un ipodiacon, pe tânărul Adrian Baciu, pe seama parohiei „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea Rignano Flaminio.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link