Selectează o Pagină

Loading

În duminica a patra după Paști, a vindecării slăbănogului de la Vitezda, 7 mai 2023,  Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Centrul Eparhial de la Roma.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre minunea vindecării slăbănogului relatată în pericopa evanghelică citită, subliniind că noi, cei din lume aceasta, căutăm să ne vindecăm sufletește și trupește și căutarea acestei vindecări se aseamănă unui pelerinaj, în finalul căruia îl găsim pe Dumnezeu.   El este vindecătorul tainic al sufletelor și trupurilor noastre, al rănilor din trecut și al suferințelor, provocate sau pe care le purtăm.

Scăldătoarea Vitezda este o preînchipuire a Bisericii, iar apa, în care îngerul Domnului se cobora și o tulbura, este o prefigurare a Botezului, întrucât cel care intra în apă după tulburarea acesteia, se vindeca de bolile de care suferea și se renăștea la o nouă viață. Așadar, apa Botezului devine dătătoare de viață și lucrătoare spre mântuire prin Biserică. Cele cinci pridvoare ale scăldătorii reprezintă cele cinci cărți ale lui Moise care alcătuiesc Pentateuhul, Legea cea veche (Facerea, Ieșirea, Leviticul, Numerii și Deuteronomul). Legea lui Moise, primită de la Dumnezeu, prin sine nu poate să vindece. Aceasta îl învață pe om și-l educă spre a deveni mai bun. Domnul Hristos, Legea cea Nouă, vine la această scăldătoare și-l vindecă pe slăbănog, arătându-ne că doar la El este puterea vindecătoare.

Predica poate fi ascultată integral mai jos

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link