Selectează o Pagină

Loading

În seara zilei de miercuri, 5 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți, a săvârșit Taina Sfântului Maslu la Centrul Eparhial de la Roma.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația ultimelor zile ale Postului Mare, care sunt în același timp pregătitoare pentru Săptămâna Patimilor. Perioada Postului Mare se încheie cu învierea lui Lazăr, iar cea a Săptămânii Patimilor cu Învierea Domnului. Boala de care suferea Lazăr și care îi va pricinui moartea ne arată boala de care suferă întreg neamul omenesc, toți fiind purtători de boli sufletești și trupești. Îl vedem pe Hristos Domnul, Care plânge pentru Lazăr, pentru toată umanitatea căzută în moartea păcatului, arătându-și iubirea față de lume prin dăruirea vieții lui Lazăr, iar prin el, nouă tuturor. Omul va plânge în următoarea perioadă pentru Domnul, pentru patimile și moartea Sa și se va bucura când va primi vestea Învierii Celui care dă viață.

Preasfințitul Atanasie a subliniat că Taina Sfântului Maslu este strâns legată de prezența dragostei și manifestarea acesteia în viața omului. Lipsa dragostei duce la imposibilitatea harului de a lucra însănătoșirea, iar dragostea roditoare, alături de ungerea cu untdelemn sfințit, aduce vindecare rănilor sufletului și trupului nostru. Promisiunea de a fi mai buni, decât cei de dinaintea noastră, și neîndeplinirea acesteia se datorează faptului că dragostea noastră este nelucrătoare și nu înțelegem că aproapele nostru, care se asemănă cu Lazăr cel care a stat patru zile în mormânt, se află în neputințe sufletești și trupești, se află în mormântul suferinței și al durerii, care pot fi tămăduite doar prin iubire. Îmbrățișând neputința aproapelui cu haina dragostei aduci vindecare.

Ierarhul a vorbit despre prezența chipurilor feminine, ca unele care vor rămâne alături de Domnul în cele mai grele momente ale vieții Lui, prin asta arătându-ne că iubirea, dragostea și compasiunea sunt adânc imprimate în inima femeii. Femeia, prin chipul Mariei („Iubitoarea de lumină”), este cea care prin ungerea din Betania, desparte săptămâna pătimirii omului de cea a pătimirii Domnului, ungând cu untdelemnul dragostei nemăsurate trupul celui din care va izvorî viață pentru întreaga lume.

Predica PS Atanasie poate fi ascultată mai jos

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link