„Întâlnirea din Evanghelia de astăzi, dintre Hristos și viitorii săi ucenici, reprezintă cel mai mare eveniment de schimbare a lumii, de la facere și până în zilele noastre. Petru și Andrei, Iacov și Ioan au fost copleșiți de minunea la care au fost martori. Peștii pe care ei îi scoteau afară din apă, după puțin timp mureau, dar în cazul pescuirii de astăzi, Hristos este Pescarul care îl scoate pe om din mreaja păcatului și îl aduce spre viață”, a explicat Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania în cuvântul rostit credincioșilor participanți la Dumnezeiasca Liturghie, din ziua de duminică, 25 septembrie 2022, la Centrul Eparhial de la Roma.
Descoperirea Bisericii și a scopurilor ei.
„În Evanghelie Domnul ne arată lucrurile cele mai importante ale Bisericii și rosturile ei în lume. Hristos urcă în barca lui Petru, o depărtează de la mal și începe să învețe, îi hrănește pe oameni cu cuvântul Lui ziditor. Hrana cea dătătoare de viața este cea duhovnicească. Iar în corabie, nu era doar Petru, ci erau și Andrei, Iacov și Ioan. Așadar vedem că Biserica este cea care îi hrănește duhovnicește pe oameni și ea este a tuturor, nu doar a unui grup select. Biserica este a tuturor celor ce sunt într-un cuget, într-un gând și se roagă împreună. Toți cei din jurul Domnului reprezintă Biserica.”
Descoperirea ascultării.
„Petru este ispitit să aducă în fața Mântuitorului argumente despre imposibilitatea de a pescui în acel moment. Experiența meseriei și a vârstei îi dădea tot dreptul. Totuși, el ascultă de porunca Mântuitorului și minunea are loc. În ziua de astăzi ne lipsește această ascultare. Dorim ca minunile să se întâmple imediat, ca și cum am avea dreptul. Dar acest drept îl dobândim prin ascultare. Dacă am ști să îmbrățișăm ascultarea și să ne hrănim din ea, am vedea multe roade, multe minuni.”
Lumea întreagă este chemată la credință.
„Prin pescuirea minunată apostolii sunt chemați să devină propovăduitori ai Cuvântului și pescari de oameni. Corăbiile reprezintă popoarele chemate la credință, iar mulțimea de pești reprezintă mulțimea oamenilor. Mrejele, care se rupeau, sunt mrejele păcatelor noastre din care suntem scoși. Mare și adâncul reprezintă marea vieții noastre și adâncul greutăților. Cel care ne dăruiește liniște și scăpare este Hristos, Capul Bisericii. El ne pescuiește pe noi.”
IHTIS (gr. Ίχθύς – pește) – prima mărturisire de credință
„Pentru creștinii primelor secole, cel mai potrivit semn pentru a se recunoaște între ei, era semnul peștelui. În limba greacă IHTIS înseamnă Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul. Iată, în cinci cuvinte rezumatul doctrinei creștine și prima mărturisire de credință.”
La Dumnezeiasca Liturghie au participat un grup de pelerini de la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Cuvioși Daniil și Misail de la Mânăstirea Turnu” din localitatea Borgo San Lorenzo, în apropiere de Firenze, conduși de părintele paroh Ciprian Agavriloae, precum și un grup de tineri de la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mucenic Lavrentie Arhidiaconul” din localitatea Alba. Tinerii au participat cu o zi înainte al Întâlnirea Tinerilor Nepsis din zona Lazio.
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI