Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 23 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Vetralla, ocazia care a marcat cinstirea pentru a doua oară a hramului, parohia fiind înființată în anul 2022 și încredințată spre păstorire părintelui Ionuț Nechita.

Preasfinția Sa a subliniat în cuvântul de învățătură faptul că, Duminica a doua după Paști, numită a Sfântului Apostol Toma, reprezentă o sărbătoarea mai mică a Rusaliilor, deoarece, în foișorul unde se aflau adunați ucenicii Mântuitorului, îndurerați de cele întâmplate, primesc de la Hristos, Duhul Sfânt însoțite de cuvintele de mângâiere «Pace vouă», primind astfel iertare pentru părăsire, abandon și trădare, iertare care ar fi putut fi dobândită și de Iuda, dacă nu ar fi căzut în deznădejde. Prin iertare se primește vindecare. Absența lui Toma de la această arătare a Domnului îl face pe acesta să dorească să fie părtaș dragostei lui Dumnezeu, cerând ca și el să-L vadă pe Hristos cel Înviat. El este Toma cel curajos, datorită mărturisirii făcute, în momentul în care i se arată Domnul, spunând «Domnul meu și Dumnezeul Meu», arătând astfel creșterea duhovnicească, tânjirea după veșnicie și plinătatea credinței sale.

Ierarhul a vorbit și despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul parohiei, subliniind că viața sfântului și mucenicia sa trebuie să fie model de viață duhovnicească pentru omul care dorește să fie bineplăcut Domnului. Sfântul nu a văzut slava Domnului, dar face partea din ceata fericiților «care nu au văzut, dar au crezut», după cum Hristos cel Înviat i-a spus lui Toma în urma mărturisirii sale. El și-a arătat credința vie în față împăratului Dioclețian, deși era general de armată, mărturisind că nu poate să aducă jertfă idolilor și să prigonească pe creștini, mărturisire care îi va aduce moartea martirică.

Preasfințitul Atanasie a îndemnat pe cei prezenți la conștientizarea relației lor cu Dumnezeu și la cultivarea virtuților curajului mărturisirii, descoperită de Sfântul Apostol Toma, și statorniciei în credință, descoperită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Alături de acestea trebuie să lucreze iubirea și iertarea, atribute caracteristici omului în care lucrează harul lui Dumnezeu.


⬇️  ASCULTĂ PREDICA   ⬇️

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link