Selectează o Pagină

Loading


În duminica a zecea după Rusalii, (a vindecării lunatecului), 21 august 2022, Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marginea, județul Suceava.

Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură monahiilor și credincioșilor prezenți la slujbă în care a subliniat faptul că „vremurile și timpurile lăsate de Domnul până la ce-a doua Sa venire au ca scop pocăința noastră.  Prin pocăință ajungem să cunoaștem cu adevărat harul și tainele dumnezeiești și astfel să ne sfințim viața. Toți suntem chemați să dobândim sfințenia și să ne facem bineplăcuți Domnului. Singura noastră problemă în drumul spre sfințenie este timpul limitat de care dispunem. Acest timp dacă îl sfințim, ne sfințim pe noi, dacă îl petrecem în păcate, îl pierdem.”

Omul care îndrăznește către Dumnezeu primește răspuns.

Dumnezeu ni se descoperă nouă prin adierea harului, care ne învață să iubim și să aducem liniște și pace aproapelui nostru. Din toate acestea izvorăsc vindecarea. Omul aflat în suferință caută să fie vindecat prin iubire, liniște și pace. Tatăl de astăzi, aflat în suferință și durere din cauza bolii fiului său, caută vindecarea la Domnul. Presărat cu urme de necredință și de  neîncredere, întrucât ucenicii Mântuitorului nu au reușit să-i vindece fiul, totuși îndrăznește. Domnul întinde mâna și-l vindecă pe tânăr. Mână cu care Domnul a scos pe Adam din Iad și pe Petru din apa învolburată o vedem întinsă spre noi la fiecare Dumnezeiască Liturghie.

În vindecare vedem Taina Botezului

În minunea de astăzi ni se descoperă un lucru minunat, o preînchipuire a Tainei Botezului. Tatăl copilului face mai întâi o mărturisire de credință: «Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!»(Matei 9, 24). După această mărturisire are loc un exorcism și urmează vindecarea, restaurarea la starea cea dintâi a celui suferind. Noi, prin Taina Botezului, ne întoarcem la starea cea dintâi, a omului necorupt de păcat.”

Biserica: loc al postului și rugăciunii

„Credința se manifestă prin post și rugăciune. Nu este suficient doar să credem, ci trebuie să facem și faptele credinței. Totodată, credința nu se manifestă în mod egoist și personal, ci este pusă în raport cu aproapele. Locul în care se face văzută în mod special credința este biserica. În biserică nu sunt doar eu, ci suntem toți care mărturisim și credem în Hristos. În biserică ne rugăm împreună, dar și pentru cei aflați în suferință și care nu se mai pot ruga. Din aceste manifestări vine iubirea care vindecă.”

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link