În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, 28 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniță Lucia” din Veneția (Protopopiatul Triveneto I), păstorită de părintele protopop Avram Matei.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazia, Preasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea Duminicii dinaintea Nașterii Domnului, care ne vestește cel mai mare dar pe care Dumnezeu l-a dat omului: întruparea și nașterea Fiului Său în lume. Prin aceasta, omul a fost din nou capabil să-L vadă, să-L audă și să vorbească cu Dumnezeu, privilegiu pe care umanitatea l-a pierdut în Rai, în momentul izgonirii lui Adam și a Evei pentru neascultarea lor. Așadar, Dumnezeu ne redă privilegiul pierdut și mai presus de atât, ne dă posibilitatea de a deveni una cu El, prin cuminecarea cu Trupul și Sângele Său.
Ierarhul a vorbit și despre genealogia Mântuitorului și despre înșiruirea de nume auzite în cuvântul Evangheliei, spunând că repetarea cuvântul „naște” de 40 de ori, reprezintă cele 40 de zile de post rânduite înaintea Nașterii Domnului, zile care ne rânduiesc și nouă o renaștere spre cele duhovnicești. Cele 3 înșiruiri de câte 14 nume arată cele trei etape din pregătirea poporului evreu pentru venirea lui Hristos în lume, etape care se potrivesc și cu pregătirea noastră. Pregătirea se face treptat, într-o perioadă lungă de timp, pentru că primirea darului celui mare al venirii lui Hristos în lume necesită multă pregătire.
După Dumnezeiasca Liturghie, corurile de copii și de adulți ai parohiei au susținut un concert de colinde, la care au asistat și reprezentanți ai autorităților civile și religioase locale, care au transmis mesaje cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului.
În anul 2002, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, părintele Avram Matei începe organizarea unei parohii în zona orașului Veneția, primind în anul 2003 statului de parohie. Pentru început s-a slujit într-o biserică catolică. Piatra de temelie a bisericii parohiale actuale a fost pusă în anul 2014 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, primind ca ocrotitori pe Sfânta Muceniță Lucia, pe Sfinții Martiri Brâncoveni și pe Maica Domnului (Nașterea Maicii Domnului – 21 septembrie, după calendarul iulian, neîndreptat). Biserica se găsește la adresa Via Everardo Scaramuzza 23, Zelarino Venezia
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI